Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
22.03.2016 09:30

Zo zasadnutia regionálneho snemu Bratislavy: zelená pre výstavbu D4 a R7


Zasadnutie regionálneho snemu Bratislavy. (Foto: archív)


Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy žiada súčasnú vládu, aby urýchlene podpísala zmluvu o začatí výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 s vybraným dodávateľom.


Týmto uznesením združenie na svojej schôdzi, ktorá sa konala v piatok 11. marca, podporilo snahy obyvateľov dotknutých bratislavských mestských častí, predovšetkým Podunajských Biskupíc a Vrakune, a obcí v husto osídlenej oblasti na juh od Bratislavy vyriešiť tunajšiu neúnosnú dopravnú situáciu.

Obyvatelia uvedeného územia nesúhlasia s tým, aby zmluvu s dodávateľom podpísala až vláda, ktorá bude vytvorená po marcových parlamentných voľbách. Obávajú sa, že by to znamenalo stratu drahocenného času, možno aj oddialenie začatia stavby o celé mesiace.

Výnos z poplatku za rozvoj by sa mal deliť

Jednou z priorít regionálneho združenia v súčasnom období je vyriešenie aplikácie zákona o miestnom poplatku za rozvoj v podmienkach Bratislavy. Pretavenie litery zákona do praxe si vyžaduje prijatie príslušného všeobecne záväzného nariadenia a novelu štatútu mesta. V týchto dokumentoch má byť okrem iného zakotvená sadzba miestneho poplatku za rozvoj a deľba z jeho výnosu medzi mesto a mestské časti.

Predstavy starostov vyjadruje prijaté uznesenie, ktoré vnímajú ako základ pre ďalšie rokovania s mestom. Uznesenie obsahuje tri zásadné body: zavedenie jednotnej sadzby spomínaného poplatku na celom území mesta, ďalej uplatnenie maximálnej sadzby 35 eur za štvorcový meter a do tretice deľbu výnosu z poplatku v pomere 32 percent pre mesto a 68 percent pre mestské časti. „S týmito faktami a číslami potom môžu pracovať aj poslanci, či už mestskí, alebo v mestských častiach,“ konštatoval predseda združenia, starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. V zásade však starostovia presadzujú názor, že výnos z poplatku sa má využiť v lokalite, kde sa bude stavať.

Viac v Obecných novinách 11-12/2016 na str. 5

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Hlavnou prioritou ÚMS je posilňovanie pozície miest ako centier regiónov
V piatok, 3. júna 2016, sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave konal XXVII. snem Únie miest Slovenska. Zúčastnilo sa ho 22 primátorov z členských miest.
viac
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
15.06.2020
Muránske buchty sú tradíciou lokálnej značky
Niekedy sa stačí len pozrieť do vlastnej kuchyne a chytiť to za ten správny koniec. Obec Muráň v Revúckom okrese zariskovala a začala podnikať v gastronómii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %