Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.07.2019 09:30

Zóna 22 minút 50,28 sekundy


Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa. Snímka zdroj: muzeum.sk


Zóna 22 minút 50,28 sekundy (čas, ktorý uplynie medzi svitaním alebo západom slnka od najvýchodnejšieho po najzápadnejší bod Slovenska) je prvým z projektov LGPMB, v ktorom sa snažíme podchytiť a zároveň workshopovým spôsobom zverejniť všetky úrovne galerijnej práce.


Tvorba a príbeh Michala Kerna (1938-1994), popredného predstaviteľa slovenského konceptuálneho a krajinného umenia, je jedinečnou výzvou pre vznik samostatnej pamäťovej a prezentačnej zóny v rámci verejnej galérie nášho formátu. Projekt zahŕňa rôzne úrovne činnosti, ktoré ďaleko presahujú rámce a kapacity tejto výstavy.

Výskum sa netýka iba samotnej Kernovej tvorby, jej analýzy a kontextualizácie, ale tiež medzinárodného mapovania jeho kontaktov s českými, poľskými a ruskými umelcami, v čom bol na slovenské pomery ojedinelým zjavom. Diela, archiválie i špecializovaná novozostavená sekcia galerijnej knižnice budú dlhodobo k dispozícii rôznym typom bádateľov. Prezentáciou sa snažíme ukázať potenciál, ktorý Kernova tvorba má. Nejde o výstavu uzatvárajúcu doterajšiu prácu, ale o otvorenie čo najväčšieho počtu kapitol na spracovanie. Publikačná činnosť, ktorá bude počas ďalších rokov nasledovať, sa zameria na staršie a novšie texty o autorovi. Samostatne sa budeme venovať autorovým vlastným textom, najmä denníkovým záznamom. Popularizácia je súčasťou projektu od samotného začiatku, t. j. aj aktuálnu výstavu chystáme s ohľadom na všetky typy a rôzne preferencie divákov. Niekoľkoročnú systematickú akvizíciu diel Michala

Kerna považujeme za záchrannú, preberáme tiež zodpovednosť za ich konzervovanie a reštaurovanie, keďže vo väčšine prípadov sa jedná o práce na papieri, alebo inak krehké diela.

Michal Kern svoju tvorbu, ovplyvnenú konceptuálnym a akčným východiskom, trvalo ukotvil v prírode. Priamo do nej vstupoval prostredníctvom akcií realizovaných väčšinou osamote. Poukazoval na prírodné dianie v jeho často takmer nepovšimnutej, zdanlivo všednej až banálnej každodennosti. Hľadal možnosť ako zanechať v prírode odkaz, efemérnu stopu, „ktorú by príroda prijala“. Vďaka nadčasovosti môže byť jeho tvorba práve dnes aktuálnym príspevkom do diskusie o riešení ekologických hrozieb. Zároveň sa stáva znovuobjavenou inšpiráciou pre mladú a strednú generáciu autorov, ktorí na odkaz osobností konceptuálneho umenia, a aj Michala Kerna, vedome nadväzujú.

Výstava predstavuje špecifickú autorskú poetiku Michala Kerna prostredníctvom výberu diel z jeho pozostalosti. Popri fotografických záznamoch akcií, ktoré často kombinoval s autorskými textami, ukazuje aj menej známu polohu jeho tvorby cez kresby, štúdie, v ktorých zaznamenával svoje myšlienky a akcie.

Výber vystavených diel vychádza zo zámeru Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa obohatiť svoj zbierkový fond o ťažiskové diela z autorovej pozostalosti.

Trvanie výstavy: 31. 7.- 20. 10. 2019

Autor: (ts-kj)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2020
Pozvánka na výstavu Viktórie Lengyelovej – Transcend the spectacle
V Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa sa 28. januára konala vernisáž výstavy Viktórie Lengyelovej – Transcend the spectacle. Výstava je pre verejnosť otvorená od 29. januára do 7. marca 2020.
viac
30.06.2020
Pozvánka na výstavu MIKULÁŠ NEJESTWUJE
Vo svojom prvom kurátorskom projekte sa spisovateľ Michal Hvorecký zameral na Liptovský Mikuláš ako exemplárne stredoeurópske mesto. Preskúmal jeho dejiny a príbehy ako aj zabudnuté postavy z multikultúrnej histórie liptovského centra.
viac
19.03.2022
"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši
Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.
viac
25.10.2023
Výstava Andyho Warhola predstavuje jeho intímnu pop-artovú tvorbu
Výstava venovaná dielam a životu Andyho Warhola je prístupná v bratislavskej Galérii SPP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %