Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.06.2022 02:25

Zóna bez peňazí pomohla aj ukrajinským rodinám


Ilustračná snímka: (tasr).


Stovky častí oblečenia, desiatky kníh či potrieb do domácnosti zmenili v Trnave počas sobotnej (18. 6.) Letnej zóny bez peňazí svojich majiteľov.


V priestoroch Gymnázia Jána Hollého podujatie po dvojročnej prestávke vplyvom pandémie zorganizovali dobrovoľníci, informovala vedúca projektu Andrea Bánová.

Princíp zóny zostáva zachovaný – darcovia prinesú a záujemcovia si odnesú bezplatne akékoľvek množstvo. "Zakaždým nám veľa Trnavčanov prinesie veci, ktoré sú zachovalé, ale v domácnostiach už navyše," povedala. Na toto pokračovanie dostala zóna nový impulz, a to v súvislosti s prítomnosťou ukrajinských odídencov v Trnave a okolí. "Mali sme záujem, aby aj oni prišli, dali sme si do ukrajinčiny preložiť aj náš plagát, ktorý sme distribuovali. Na naše pozvanie reagovali," uviedla Bánová. Väčšinou sa mamy s deťmi zaujímali o letné oblečenie, hračky a potreby do školy.

Zóna bez peňazí sa na gymnázium presťahovala pred niekoľkými rokmi po rôznych zastávkach v centre Trnavy. "Máme tu dobré zázemie, vedenie vychádza potrebám akcie v ústrety a študenti aj pedagógovia sa radi zapájajú do tejto činnosti. Rada rodičov i žiacka rada uvoľnili dokonca prostriedky na réžiu a Trnavčania už vedia, kam ísť," doplnila Bánová. Iniciatívu ocenil pred časom aj Trnavský samosprávny kraj 2. miestom v súťaži Ekologický čin roka za kreatívnu a inšpiratívnu aktivitu v oblasti životného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2016
V Žiari nad Hronom bude opäť obľúbená Zóna bez peňazí
Jarný kolobeh vecí, aj tak nazvali dobrovoľníci zo Žiaru nad Hronom podujatie, ktoré chystajú na 9. apríla v Dome kultúry na Námestí Matice Slovenskej. Na dobre známu Zónu bez peňazí pozývajú Žiarčanov už po druhý raz.
viac
23.11.2016
Na Zónu bez peňazí možno nepotrebné veci priniesť alebo si niečo odniesť
Zóna bez peňazí sa v Trnave bude konať už po siedmy raz.
viac
23.07.2020
Bicykle z akcie Bicykel do každej rodiny hľadajú svojich majiteľov
V meste Trnava sa uskutočňuje charitatívna zbierka Bicykel do každej rodiny a po verejnej výzve k darcom sa už môžu začať hlásiť samotní záujemcovia o darované bicykle, kolobežky či trojkolky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.
viac
10.06.2022
Zóna bez peňazí sa vracia, privíta všetky dobré a funkčné veci
Zónu bez peňazí, možnosť bezplatného získania odevov, vecí do domácnosti či školských potrieb, obnovia v Trnave po dvojročnej pandemickej prestávke. Koná sa v sobotu 18. júna v čase od 9.00 do 13.00 h tradične na Gymnáziu Jána Hollého (GJH) na sídlisku Na hlinách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %