Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
22.09.2023 12:10

Zoo si podujatím pripomenie Svetový deň nosorožcov


Ilustračná snímka ZOO Bratislava


Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň nosorožcov (22. 9.). Cieľom je snaha zvýšiť povedomie o nich a poukázať na potrebu ich ochrany. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (23. 9.) program.


TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo. "Z piatich druhov nosorožcov, ktoré sú známe, sú v súčasnosti tri definované ako kriticky ohrozené a ich populácia sa ráta v desiatkach jedincoch. Strácajú sa ich prirodzené biotopy a aj dnes sú stále prenasledované a lovené pre svoje rohy," vysvetľuje zoo.         

Program sa začne vzdelávacím ostrovom situovaným pri nosorožcoch. Napoludnie bude pripravené špeciálne komentované kŕmenie nosorožcov. Chýbať nebude ani areálová hra.         

História nosorožcov v bratislavskej zoo sa začala písať v roku 1986, keď boli z rezervácie Oiwa v Namíbii privezené prvé tri nosorožce tuponosé južné - Ada, Tobi a Sena. Medzi sebou mali podľa zoo skvelý vzťah. V roku 2000 však samec Tobi v dôsledku zdravotných problémov uhynul. Následne v roku 2002 priviezli z libereckej zoo samca Nika. Inseminácia, ktorú absolvovala samica Ada, však nebola úspešná.         

V roku 2006 samica Sena uhynula na zápal pľúc, a tak Ada a Niko zostali spolu až do roku 2019, keď bol Niko pre vážne zdravotné problémy eutanázovaný. V septembri 2020 priviezli vtedy 29-ročnú samicu Tootsie zo zooparku v Kessinglande v Spojenom kráľovstve. Za svoj život obývala niekoľko rôznych zoologických záhrad a stala sa aj matkou dvoch samcov. V súčasnosti tvorí nerozlučnú dvojicu so samicou Adou.         

Svetový deň nosorožcov pripadá na 22. september. Práve 22. septembra 1997 boli nosorožce tuponosé úspešne prinavrátené z Južnej Afriky do Botswany.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2017
Svetový deň zvierat v ZOO Bratislava
Príďte 1. októbra 2017 do bratislavskej ZOO osláviť spolu so zvieratami Svetový deň zvierat.
viac
09.10.2021
Stredné školy sa prezentovali na Dni župných škôl
Žiaci posledných ročníkov základných škôl, rodičia či výchovní poradcovia si mohli prezrieť ponuku župných stredných škôl. Porozprávať sa mohli priamo so študentmi a pedagógmi o možnostiach štúdia, odboroch, úspechoch i osobných skúsenostiach.
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
24.06.2024
Migračný úrad MV SR sa zúčastnil na oslavách Svetového dňa utečencov
Pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý sa oficiálne oslavuje 20. júna, sa Migračný úrad Ministerstva vnútra SR zapojil do podujatia, ktorého súčasťou bol Dáždnikový pochod z Primaciálneho námestia v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %