Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
19.05.2018 11:38

Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády v Zohore slávnostne odhalili


Ilustračná snímka.zdroj: Infospravy.sk


Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády venovaný jej 16 príslušníkom v sobotu slávnostne odhalili v obci Zohor, okres Malacky.


Pri tejto príležitosti si prítomní zástupcovia ruskej ambasády, americkej ambasády, predstavitelia Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, zástupcovia obce Zohor a ďalší uctili aj pamiatku dvoch padlých amerických letcov pri pomníku venovanom ich pamiatke. TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie Ministra vnútra SR.       "S vďakou a úctou spomíname na šestnástich padlých vojakov Červenej armády, ktorí bojovali za slobodu a nezávislosť Sovietskeho zväzu a Československej republiky. Položiť vlastný život je veľká obeta. Dnes žijeme a ochraňujeme naše deti pred extrémizmom, aby aj ony mohli žiť," znie text umiestnený na pamätníku.       Ten je umiestnený na miestnom cintoríne v obci Zohor, pri kostole. Po niekoľkomesačnom snažení sa minulý rok uskutočnili finálne práce pri jeho obnove. „Snahou rezortu vnútra i obce bolo jeho obnovou poukázať a nezabudnúť na historické udalosti a najmä na obete druhej svetovej vojny vo všeobecnosti, ale aj vo vzťahu k obci Zohor," uviedol rezort vnútra, podľa ktorého sa na obnove Pamätníka spolu s ministerstvom finančne podieľali aj Veľvyslanectvo Ruskej Federácie v Slovenskej republike, Bratislavský samosprávny kraj, obec Zohor a Občianske združenie Zohor včera a dnes.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Košičania si pripomenú výročie oslobodenia mesta
Na Námestí osloboditeľov sa vo štvrtok (19. 1. 2017) o 13:30 hod. uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pamätníkom.
viac
27.09.2017
Koncentračný a pracovný tábor pri Novákoch už pripomína pamätník
Niekdajší pracovný a koncentračný tábor, ktorý bol najväčším na Slovensku, už pripomína pamätník. Jeho osadenie medzi obcou Koš a bývalou obcou Laskár v okrese Prievidza, kde tábor stál, iniciovalo Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi.
viac
02.11.2019
MV SR: Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov
Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov, najviac v Prešovskom kraji. Okrem vojakov sú tam pochovaní aj zajatci či civilné obyvateľstvo z rôznych kútov sveta. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
19.09.2020
Ministerstvo vnútra SR pozýva na pietny akt
Ministerstvo vnútra SR pozýva v sobotu 19. septembra o 15.00 h na pietny akt konaný pri príležitosti ukončenia obnovy Pomníka padlým americkým vojakom v druhej svetovej vojne pri obci Zohor a jeho uvedenia do užívania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %