Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.05.2018 10:00

ZŠ v Buzici má žiakov z 18 obcí, zváža ich aj školský autobus


Na snímke Základná škola v obci Buzica v okrese Košice-okolie s vyučovacím jazykom maďarským. V súčasnosti do nej chodí viac ako 150 žiakov z celkovo 18 obcí regiónu. Pri cestovaní za vyučovaním im pomáha školský a obecný autobus. FOTO TASR – František Iván


Základná škola (ZŠ) v obci Buzica v okrese Košice-okolie je národnostnou školou s vyučovacím jazykom maďarským. V súčasnosti do nej chodí viac ako 150 žiakov z celkovo 18 obcí regiónu. Pri cestovaní za vyučovaním im pomáhajú 21-miestny školský a 45-miestny obecný autobus.


"Počet žiakov nám narastá, v triedach prvých štyroch ročníkov ich máme už viac ako v ďalších piatich, takže sa tešíme tejto pozitívnej tendencii," uviedla pre TASR riaditeľka školy Csilla Mohňanská.       

Na škole sa snažia o vzdelávanie zaujímavými formami. Pochváliť sa môžu vlastným bazénom, ktorý umožnil zaradiť plávanie ako predmet do rozvrhu hodín. Škola tiež vychováva k ekológii a vzťahu k prírode, čomu napomáhajú viaceré projekty. Populárna je malá zoo s domácimi zvieratami pri školskom ihrisku. Výnimočnou je aj vlastná slnečná elektráreň - na streche školskej budovy sú solárne panely s výrobou elektrickej energie. Na škole funguje aj separovaný zber.       

Súčasťou areálu školy je ovocná záhrada a ihličnatý lesík. A keďže v roku 2014 Buzica získala titul Európska obec bocianov, s podporou nadácie EuroNatur tu vybudovali aj jazierko s močariskom pre bocianov a učebňu v prírode. "Tým, že máme veľký park, každý rok sme sa snažili vymyslieť a vybudovať niečo nové, aby to bolo čím pútavejšie pre deti a mohli užitočne a zaujímavo tráviť čas vonku," povedala riaditeľka.       

V ponuke pre deti je bohatá krúžková činnosť, ľudové tradície pomáhajú uchovávať citarový krúžok a súbor ľudového tanca Kelepelők, moderným technológiám sa venuje robotika, ďalšími zameraniami sú tanečná rozprávka, matematika, slovenský a anglický jazyk, žurnalistika, futbal, starostlivosť o zvieratá či akvaristika. "Snažíme sa poskytnúť deťom čo najviac možností pre výber toho, čomu sa chcú venovať," doplnila Mohňanská.       

Základná škola má viac ako 60-ročnú minulosť. Jej absolventi smerujú podľa riaditeľky na rôzne stredné školy, najmä do Košíc a Moldavy nad Bodvou, často idú na gymnáziá, a to nielen na maďarské, ale aj slovenské či bilingválne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2019
Pred pätnástimi rokmi smelá vízia, dnes neoddeliteľná súčasť našej školy
Obavy, keď ráno odchádza dieťa do školy a poobede sa z nej samé vracia, pozná určite každý rodič, ktorého dieťa navštevovalo či navštevuje nižšie ročníky základnej školy. A ak má dieťa ráno cestovať za školou niekoľko kilometrov hromadnou dopravou do inej obce, obavy sa často menia na strach.
viac
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
03.10.2020
V Trstenej bude premávať bezplatný školský autobus
V Trstenej začne od pondelka (5. 10.) premávať bezplatný školský autobus pre deti z mestských častí Ďurdinová a Vyšný Breh. Zavezie ich priamo pred základnú školu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %