Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.01.2022 04:15

ŽSK podniká ďalšie kroky k zvyšovaniu transparentného informovania verejnosti


Sídlo ŽSK.


Žilinský kraj spracoval vlastný audit prístupu verejnosti k informáciám. Výstupy analýzy využije pri posilnení transparentnej a otvorenej verejnej správy, ktorá je jedným z prioritných cieľov aktuálneho volebného obdobia.


Dokument pod názvom Politika otvorenosti Žilinského samosprávneho kraja rieši všetky oblasti dané kompetenčným rámcom. Župa si vytýčila celkovo 13 celkov a v jednotlivých kapitolách sa zaoberá napríklad etikou a konfliktom záujmov, verejným obstarávaním, personalistikou, dotáciami, ale aj zapájaním verejnosti do rozhodovania o svojich politikách.

Politika otvorenosti definuje napríklad pravidlá pri zverejňovaní informácií, najmä na internetovej stránke ŽSK, ale aj pri reagovaní na pripomienky verejnosti na sociálnych sieťach alebo pri komunikácií s verejnosťou cez iné komunikačné kanály (napr. elektronická pošta). „Jasne zadefinované pravidlá správania sa župných orgánov sú záväzkom kraja voči verejnosti a médiám. Poskytovanie overiteľných a zrozumiteľných informácií včas tým, ktorí ich potrebujú, je jedinou cestou k zvýšeniu účinnej verejnej kontroly a eliminovaniu potenciálneho rizika internej korupcie. V pripravenom dokumente sme nadefinovali ideálny stav, ku ktorému napĺňaním jednotlivých krokov smerujeme,“ povedala županka Erika Jurinová. Realizácia jednotlivých štandardov bude prebiehať postupne v nadväznosti na personálnu, organizačnú, ale aj technickú pripravenosť Úradu ŽSK.

Východiskovým vzorom pre štruktúru analýzy bolo hodnotenie Transparency International Slovensko pod názvom Otvorená samospráva, v ktorej organizácia pravidelne posudzuje 11 prierezových oblastí. Hoci sa TIS na príprave tohto dokumentu priamo nepodieľala, o komentár požiadal Úrad ŽSK aj ich. „Teší nás, že sa Žilinská župa našim rebríčkom transparentnosti inšpirovala a aj na jeho základe pripravila plán na ďalšie zvyšovanie otvorenosti voči verejnej kontrole. To je napokon aj jedným zo zmyslov rebríčka, poskytovať samosprávam spätnú väzbu a odporúčania pre zvyšovanie ich transparentnosti. Oceňujeme, že v niektorých oblastiach sa ŽSK snaží prichádzať aj s vlastnými inovatívnymi postupmi. Rozhodujúce však bude napokon to, ako sa tento plán podarí pretaviť do praxe,“ reagoval riaditeľ TIS Michal Piško. „Pri zostavovaní politiky otvorenosti sme sa tiež inšpirovali skúsenosťami a najmä sledovaním trendov a dobrej praxe v samosprávach, medzinárodnými hodnotiacimi rebríčkami aj odporúčaniami Svetovej banky,“ doplnil jeden z autorov a analytik župného Útvaru hodnoty za peniaze Ivan Rončák.

Útvar hodnoty za peniaze, ktorý kraj zriadil práve pre zvýšenie efektivity využívania zdrojov a napĺňanie priorít v jednotlivých kompetenciách, pracoval na tvorbe dokumentu v priebehu roka 2021. Analýzu vypracoval ako jeden z výstupov projektu Inteligentný a lepší Žilinský kraj financovaného z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa a spolupracoval na ňom aj s externými autoritami. Politika otvorenosti Žilinského samosprávneho kraja je zverejnená na web sídle kraja na linku https://www.zilinskazupa.sk/sk/strategicke-dokumenty-zsk/rozvojove-dokumenty/transparentny-kraj.html.

 

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2020
Zlepšiť prístup verejnosti k informáciám by mohol dohľadový orgán
Zriadenie dohľadového orgánu by mohlo zlepšiť prístup verejnosti k informáciám prostredníctvom takzvaného infozákona. V kompetencii by mal vymáhanie jeho dodržiavania a sankcionovanie vinníkov. Uviedol to právnik Transparency International Slovensko (TIS) Ján Ivančík.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
09.12.2020
Výzva na Rozvoj energetických služieb na regionálnej a miestnej úrovni
Výzva na predkladanie žiadostí o NFP na energetický audit a prípravu projektu garantovanej energetickej služby.
viac
30.04.2021
Návrhy na ocenenie TTSK môžu do konca júna predkladať aj obyvatelia
Krajskí poslanci budú aj tento rok udeľovať Cenu Trnavského samosprávneho kraja za rok 2020. Toto verejné ocenenie je každoročne určené pre jednotlivcov a kolektívy, ako aj osoby in memoriam, ktoré prispeli k rozvoju kraja a k šíreniu jeho dobrého mena.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %