Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
07.04.2022 07:45

ŽSK spustil výstavbu cyklotrasy z Hričovskej priehrady do obce Kotešová


Na snímke bager začína výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklotrasy - Kotešová - Hričovská priehrada. Snímka zdroj: (tasr).


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v stredu spustil výstavbu sedemkilometrového úseku cyklotrasy z priehradného múru Hričovskej priehrady do obce Kotešová v okrese Žilina.


Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej bude súčasťou 10,5 kilometra dlhej cyklotrasy z Kotešovej do mestskej časti Žiliny Považský Chlmec.

Doplnila, že sedemkilometrový úsek by mali dokončiť za osem mesiacov a výška investície je viac ako jeden milión eur. Ďalší úsek v dĺžke 3,5 kilometra do Žiliny-Považského Chlmca dočasne vyriešia dopravným značením na existujúcej ceste II/507, ktorá je v správe ŽSK.

Výstavbu cyklotrasy financuje ŽSK z fondov Európskej únie (EÚ) v rámci operačného programu IROP. "Pre nás je to dôležitý začiatok ďalšej realizácie cyklotrasy, ktorá je súčasťou Cyklovážskej magistrály. V regióne máme zhruba 44 jej úsekov, ktoré potrebujeme pripraviť do stavu, aby sa dali realizovať," uviedla Jurinová.

Zhotoviteľom úseku je spoločnosť Metrostav DS. "Od februára sme realizovali prípravné práce - výruby a odlesnenie. Momentálne je tu 15 až 20 ľudí, ktorí pracujú na predkládkach inžinierskych sietí. V čase najintenzívnejších prác by malo cyklotrasu budovať zhruba 50 ľudí," dodal oblastný riaditeľ spoločnosti Peter Fuček.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
25.05.2021
Projekt vybudovania Vážskej cyklodopravnej trasy má v župe stále zelenú
Na popredných priečkach priorít Žilinského samosprávneho kraja dlhodobo figuruje rozvoj cyklodopravy v kraji. Jej potenciál pritom župa nevidí iba v rozšírení ponuky cestovného ruchu, ale čoraz viac si uvedomuje aj význam bezpečnej prepravy na bicykloch pri dochádzaní do práce či školy.
viac
27.10.2022
Cyklotrasu z Hričovskej priehrady do Kotešovej dokončili
Budovanie cyklotrasy z priehradného múru Hričovskej priehrady do obce Kotešová v okrese Žilina v utorok ukončili. Stavba sedemkilometrového úseku Vážskej cyklotrasy je financovaná z operačného programu IROP v sume 1,047 milióna eur s DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %