Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.05.2022 10:35

ŽSK vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry


Západné Tatry - Roháče. Snímka zdroj: (ŽSK).


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry. Predstavili ju v nedeľu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na podujatí Ovčiarska nedeľa.


Publikácia s podtitulom Veľká kniha o Tatrách Oravy a Liptova vznikla podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej ako kolektívne dielo 11 autorov. "Na 180 stranách prezentuje predovšetkým prírodné bohatstvo majestátnych Tatier, ale aj architektúru, poľovníctvo, baníctvo či ovčiarstvo a výtvarné umenia viažuce sa k Tatrám. Kniha vychádza ako ôsma v poradí v rámci edície Žilinská župa, jej história, kultúra, osobnosti a pamiatky, ktorá slúži na propagáciu kraja," uviedla.

"Veľká kniha o Západných Tatrách je dielom kolektívu autorov, ktorí sa rozhodli 'odkliať' nepoznané krásy Roháčov či Liptovských holí. Veríme, že si nájde svoje publikum. Nielen medzi nadšencami našich veľhôr, ale aj fanúšikmi historických faktov a umenia. Kniha obsahuje archívne, historické, ale aj výtvarné diela autorov, ako sú Martin Benka, Janko Alexy a ďalší. Budeme radi, ak čitateľov inšpiruje k spoznaniu krásy slovenských veľhôr alebo múzeí v prírode pod Tatrami a Roháčmi," podotkol riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
15.09.2018
Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru
Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.
viac
13.07.2020
Kniha Turca 2019 už pozná svojich víťazov
Turčianska knižnica v Martine, v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, odovzdávala v stredu 3.6.2020 ocenenia 12. ročníka čitateľskej ankety o najzaujímavejšiu regionálnu publikáciu uplynulého roka „Kniha Turca 2019“.
viac
14.05.2021
Matica slovenská vydala Najkrajšie slovenské povesti
Vydavateľstvo Matice slovenskej prináša na knižný trh novinku Najkrajšie slovenské povesti. Publikácia vzdáva poctu velikánom slovenskej povesťovej tvorby Pavlovi Dobšinskému, Jozefovi Cígerovi Hronskému a Márii Ďuríčkovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %