Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.12.2021 04:15

ŽSK využil z poľsko-slovenskej spolupráce Interreg takmer 14 miliónov eur


Hospodárska budova Budatínskeho hradu. Snímka zdroj: (ŽSK).


Žilinský samosprávny kraj úspešne ukončuje ďalšie programové obdobie programu cezhraničnej spolupráce medzi Poľskom a Slovenskom.


Vďaka Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020 župa zrealizovala mnohé projekty a len pre rozvoj svojich zariadení tak získala takmer 14 mil. eur.

Za tieto prostriedky krajská samospráva zrekonštruovala viaceré úseky ciest v prihraničných regiónoch. Na Kysuciach sa opravila cesta medzi Makovom a Čadcou, na Orave cesta vo Vitanovej, Hladovke, Krušetnici a Lokci. Ďalšie prostriedky smerovali do revitalizácie a rozvoja župných múzeí. V areáli Budatínskeho hradu prešla komplexnou rekonštrukciou za takmer milión eur Hospodárska budova, v ktorej vznikol výnimočný výstavný priestor pre drotársku expozíciu. Program pomohol aj obnoviť a zrekonštruovať bývalý objekt fary na Oravskom hrade. Vďaka európskym zdrojom sa podarilo župe uviesť do prevádzky železnicu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Aktuálne prebieha posledný z radu veľkých projektov cielených na infraštruktúru kultúrnych zariadení, v rámci ktorého sa znovuobnoví historická železničná trať vo Vychylovke.

Na uskutočnenie projektov bolo celkovo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyčlenených 178,6 miliónov eur, ktoré mohlo pomerne využiť celkovo päť regiónov poľsko-slovenského pohraničia. Najviac, až polovica programových finančných prostriedkov vo výške 101 miliónov eur, bola investovaná do ochrany, propagácie a rozvoja prírodných zdrojov a kultúrneho dedičstva. Suma v objeme takmer 60 miliónov eur bola určená na rozvoj cestnej infraštruktúry, zjednodušujúcej komunikáciu medzi Slovenskom a Poľskom a takmer 8,3 milióna eur bolo vyčlenených pre oblasť vzdelávania. V kraji tak pribudli cyklotrasy, turistické chodníky, prírodné náučné a zelené cesty, rozhľadne, iniciatívy na záchranu historických remesiel, modernizovali sa cestné spojenia a podpora smerovala aj do rozvoja profesijného a odborného vzdelávania.

Žilinský samosprávny kraj, ako Správcu fondu Mikroprojektov, poskytol z tohto programu celkovo ďalšie 4 milióny eur pre mestá, obce a ostatných žiadateľov z verejného sektoru zo Žilinského kraja. Mikroprojekty sú pre týchto žiadateľov mimoriadne atraktívny nástroj pre rozvoj svojich potrieb, a to hlavne v oblasti rozvoja kultúrneho dedičstva, rozvoja cestovného ruchu a vzdelávania. Prostredníctvom mikroprojektov sa v území podporilo 70 km cezhraničných chodníkov, 30 kultúrnych pamiatok a urobilo sa množstvo spoločných cezhraničných miestnych aktivít na podporu zamestnanosti.

Ako doplnila predsedníčka Žilinského kraja Erika Jurinová: „Do kraja smerovalo približne 22 % celkovej alokácie programu, teda takmer 40 mil. eur. Žilinská župa z tohto balíka dokázala využiť 14 miliónov, čo je dôkazom kvalitnej a profesionálnej projektovej prípravy. Úspešne zavŕšené projekty už dnes slúžia verejnosti a sú priamym dôkazom toho, ako prostredníctvom intenzívnej cezhraničnej spolupráce môžeme skvalitniť poskytované služby a život obyvateľov poľsko-slovenského pohraničia. Intenzívne sa spoločne s kolegami na úrade pripravujeme aj nové obdobie tohto programu, ktoré by sa malo naštartovať v priebehu roka 2022. Naše priority sú zlepšenie dopravnej infraštruktúry prihraničných ciest, zlepšenie dostupnosti k našim atraktivitám v kraji, napríklad aj prostredníctvom cyklotrás a taktiež aj podpora vzdelávania medzi školami, zariadeniami sociálnych služieb a nemocnicami. Taktiež sme veľmi radi, že aj v novom programovom období budeme Správcom fondu Mikroprojektov a budeme tak naďalej poskytovať eurofondy a profesionálnu podporu pre rozvoj miest, obcí a subjektov v kraji.“

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
13.08.2020
TSK ukončil práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ukončil práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu. Po vydaní kolaudačného rozhodnutia tak TSK verejnosti sprístupní ďalších 7000 štvorcových metrov hradného areálu.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
18.11.2021
ŽSK pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Žilinská župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania, podala ďalšie štyri projekty v hodnote 9,9 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %