Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.03.2020 07:30

ŽSK zabezpečil zubnú pohotovosť pre pacientov v karanténe


Ilustračná snímka: (int.).


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zabezpečil zubnú pohotovostnú ambulanciu, kde budú ošetrovať pacientov s podozrením na COVID-19 a pacientov, ktorí sú v karanténe.


„Ambulancia je špeciálne pripravená a vybavená ochrannými pomôckami tak, aby tu mohli byť ošetrovaní pacienti, ktorí sú v súvislosti s ochorením COVID 19 v karanténe. Som veľmi vďačná za spoluprácu so zubármi, lebo nám pomáhajú postarať sa o pacientov, ktorí budú v tejto neľahkej situácii vyžadovať akútnu zubnú starostlivosť,” uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Zubná pohotovostná ambulancia sa nachádza v Žiline a ďalšiu pre pacientov s podozrením na COVID-19 a pacientov, ktorí sú pre nový koronavírus v karanténe už odbor zdravotníctva ŽSK pripravuje aj v severnej oblasti Žilinského kraja.  

„Veľmi dôrazne prosíme verejnosť, aby navštevovali zubného lekára len skutočne v prípade akútnej potreby a všetky požiadavky dopredu konzultovali telefonicky so svojim zubárom, ktorý následne rozhodne aký postup ošetrenia pre pacienta zvolí,” zdôraznila Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Pekarčíková tiež informovala, že v spolupráci s hlavnými odborníkmi pre jednotlivé zdravotnícke špecializácie vypracoval ucelené odporúčania pre  lekárov primárneho kontaktu, zubných lekárov i špecialistov. „Odbor zdravotníctva ŽSK neustále pokračuje v edukácii obyvateľov prostredníctvom kampane „Zostaň doma”, ktorej cieľom je chrániť zdravie  všetkých ľudí i zdravotníkov, ktorí sú v prvej línii a my ich potrebujeme v nemocniciach a ambulanciách, nie v karanténe,” povedala Pekarčíková.  

Župné nemocnice majú pri vstupoch vyhradené kontrolné priestory, aby pacientov s podozrením na nový koronavírus oddelili od ostatných pacientov a zdravotníckeho personálu. Pred Hornooravskom nemocnicou v Trstenej je umiestnený filtračný stan a pred Kysuckou nemocnicou v Čadci slúži pre izoláciu pacientov s podozrením na ochorenie COVID 19 obytný príves. Pacienti, ktorí prichádzajú do nemocníc by mali nosiť rúško alebo inú vhodnú ochranu tváre.

Autor: (žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2019
ŽSK spúšťa dotačný systém, lekári môžu žiadať až o 30-tis. eur
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spúšťa ako prvý samosprávny kraj nový dotačný systém na stabilizáciu siete zdravotníkov na svojom území.
viac
16.09.2019
Županka Erika Jurinová na kontrole dôležitého diaľničného úseku D1
Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
06.04.2020
TTSK má kontajnerovú zubnú ambulanciu pre pacientov s COVID-19
Trnavský samosprávny kraj, aktuálne ako jediný, má k dispozícii tento typ ambulancie, v ktorej bude poskytovaná zubná zdravotná starostlivosť. Kontajnerovú ambulanciu, ktorá je súčasťou vojenskej poľnej nemocnice, zapožičalo Ministerstvo obrany SR.
viac
15.06.2022
ŽSK podporí sumou 120 000 eur projekty na zlepšenie života a verejného priestoru
Žilinský samosprávny kraj spustil cez víkend hlasovanie hrajZAkraj. Od 11.6. 2022 (sobota) do 05. 07. 2022 (utorok) môže verejnosť prostredníctvom hlasovania podporiť projekty, ktorých cieľom je prispieť k zlepšeniu života a naplneniu miestnych a komunitných potrieb v Žilinskom regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %