Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.04.2021 12:30

Župa podporí projekty zamerané na vzdelávanie detí z chudobných rodín


Ilustračná snímka.


Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol podporiť projekty, ktoré budú zamerané na rozvoj vedomostí, sociálnych a komunikačných zručností detí z chudobných rodín.


Počas vyše roka trvajúcej pandémie nového koronavírusu nemali deti z chudobných rodín a marginalizovaných komunít pre chýbajúce technické vybavenie prístup ku kvalitnému vzdelávaniu. Práve vzdelanie je pritom pre tieto deti cestou, ako sa vymaniť z generačnej chudoby.

Jedným z negatívnych javov, ktoré priniesla pandémia ochorenia COVID-19 na Slovensku, je obmedzenie prístupu k vzdelávaniu pre chudobné domácnosti a marginalizované komunity. V týchto domácnostiach častokrát nie je dostupné pripojenie na internet a technické vybavenie v podobe počítača či mobilu, ktoré sú podmienkou pre prístup ku školským materiálom a online vyučovaniu. Zvyšuje sa už aj tak vysoká pravdepodobnosť preraďovania detí z takýchto rodín do špeciálnych škôl a možnosť, že tieto deti opustia školu pred ukončením školskej dochádzky.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa preto rozhodol pomôcť a prostredníctvom výzvy podporí projekty zamerané na vzdelávanie a rozvoj sociálnych zručností detí z chudobných rodín a marginalizovaných komunít.

„Kraj podporí projekty, ktoré budú zamerané na rozvoj vedomostí detí napríklad v podobe letných škôl. Ďalej projekty zameraná na rozvoj sociálnych a komunikačných zručností, talentov a zdravého sebavedomia detí, či ich kreativity a tvorivého potenciálu,“ priblížila riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK Denisa Nincová. Ako dodala, výzva je určená sociálnym pracovníkom a organizáciám, ktoré pracujú s deťmi z chudobných rodín a marginalizovaných komunít.

Maximálna výška podpory na jeden projekt je 8 500 eur, celkovo kraj na túto výzvu vyčlenil maximálne 42 000 eur. Uzávierka predkladania projektov je do 30. apríla 2021.

Do výzvy sa môžu zapojiť napríklad právnické alebo fyzické osoby, ktoré vykonávajú opatrenia na predchádzanie vzniku krízových situácií v rodine. Tiež obce a mestá, či akreditovaný subjekt, ktorý vykonáva opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a ktorý nie je centrom pre deti a rodinu.

„Pandémia nového koronavírusu okrem zdravotných problémov prináša so sebou aj problémy v oblasti vzdelávania mladých ľudí. Pričom najviac zasiahnuté sú práve deti z chudobných rodín. Zabezpečenie vzdelávania je pritom cesta, ktorá môže deťom pomôcť vymaniť sa z generačnej chudoby. Verím, že touto výzvou dopomôžeme deťom k rozvoju ich vedomostí a zručností v tejto ťažkej dobe a dáme im šancu na lepšiu budúcnosť,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Bližšie informácie o výzve a podmienky sú dostupné na webovej stránke kraja.

Autor: (Marek MAČICA, odborný referent pre komunikáciu BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
19.04.2021
NSK vlani podporil projekty na ochranu rodiny sumou 40 000 eur
Nitriansky samosprávny kraja (NSK) vlani poskytol 40 000 eur na ochranu detí a rodín, ktoré sa ocitli v kríze.
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %