Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.04.2020 11:15

Župa pomáha s výberom strednej školy prostredníctvom online kvízu


Plagát.


Výber strednej školy patrí medzi jedno z najdôležitejších rozhodnutí v živote mladého človeka. Pre uľahčenie výberu prináša Bratislavský samosprávny kraj (BSK) interaktívny online kvíz.


Žiakom základných škôl pomôže zistiť viac nielen o sebe, svojich záľubách a schopnostiach, ale najmä to, čo by mali ísť v Bratislavskom kraji študovať.

Kvíz na www.strednapremna.sk pozostáva zo šestnástich otázok s predvolenými odpoveďami. Ich výsledkom je odporúčanie vhodnej strednej školy alebo študijného odboru. Prihlášky na stredné školy je možné podať v predĺženom termíne, a to do 15. mája 2020 - bez potvrdenia od lekára. Prijímacie, rovnako ako aj talentové skúšky, sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020.

Ponuka 54 župných škôl je rôznorodá, či už sa žiak rozhodne byť kvetinárom, barbierom, ítečkárom, automechanikom, baletkou, muzikantom, chovateľom koní, rybárom, vodárom, cukrárom, alebo zdravotníkom… skrátka, na území bratislavského regiónu môže študovať takmer čokoľvek.

„Interaktívnym kvízom reagujeme na opatrenia týkajúce sa zabráneniu šírenia nového koronavírusu. So žiakmi sa stretávame v online prostredí, teda tam, kde dnes prebieha ich kompletná výučba. Verím, že vyplnenie kvízových otázok ich nielen navedie tým správnym smerom, ale aj pobaví či odhalí dosiaľ nepoznané. Výber strednej školy je jedným z najdôležitejších rozhodnutí v živote mladého človeka. Aj preto som rád, že budeme pri tom,“ povedal na interaktívnu novinku bratislavskej župy jej predseda, Juraj Droba.

Pýtate sa, prečo je župná škola zárukou dobrej budúcnosti? Bratislavský kraj každoročne pripravuje ponuku odborov na školách nielen priamo so zamestnávateľmi, ale aj s odborníkmi na zamestnanosť. Sledujeme, o aké povolania bude o pár rokov záujem, čo od študentov budú vyžadovať zamestnávatelia. Práve podľa ich požiadaviek a výhľadov upravujeme odbornú prípravu na našich stredných školách. Niektoré zo župných škôl alebo odborov sú navyše jediné na celom Slovensku. Za uplynulé dva roky kraj otvoril až 21 nových odborov a 4 nové bilingválne gymnáziá.

Okrem kvalitného vzdelania môžu študenti na župných školách využívať viacero benefitov. Jedným z nich je ubytovanie v internáte za jedno euro pre študentov zapojených do duálneho vzdelávania. Títo študenti majú navyše aj obed v jedálni za jeden cent. Do duálneho vzdelávania sú zapojené školy pripravujúce budúcich automechanikov, obchodných pracovníkov, pracovníkov v bankách, elektromechanikov a množstvo ďalších. Už počas strednej školy tak majú možnosť získať prax a privyrobiť si. Zamestnávatelia zapojení do duálneho vzdelávania v prípade úspešného štúdia garantujú pracovné miesto po ukončení školy. A práve preto sú župné školy zárukou výhod už počas štúdia a dobrej budúcnosti po jeho ukončení.

Pre lepšiu orientáciu sa v ponuke stredných župných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK môžu žiaci, rodičia a výchovní poradcovia využívať nielen webovú stránku www.strednapremna.sk, ale aj brožúru Končíš základku? Vyber si strednú podľa seba! Túto si navyše môžu na rovnakej web stránke Úradu jednoducho a zadarmo objednať.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
17.02.2021
Výber strednej školy má deviatakom uľahčiť nová brožúra a webstránka ŽSK
Ponuku stredných škôl pre žiakov posledných ročníkov základných škôl (ZŠ) prezentuje nová brožúra Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a webová stránka mojastredna.sk. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej podávajú deviataci prihlášky na stredné školy do 8. apríla 2021.
viac
18.03.2021
BSK pomáha aj tento rok pri výbere strednej školy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce pomôcť žiakom základných škôl aj tento rok pri výbere strednej školy, prináša preto opäť interaktívny online kvíz.
viac
27.03.2021
BSK: Akú strednú školu si vybrať? Žiakom pomôže interaktívny kvíz
U niektorých žiakov je výber jasný už dávno, ale pre tých, ktorí sa ešte stále rozhodujú prináša Bratislavský samosprávny kraj (BSK) interaktívny online kvíz, ktorým vás prevedie obľúbený youtuber Asimister.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %