Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.09.2020 02:40

Župan prijal maďarskú konzulku, rezonovala najmä téma podpory cestovného ruchu


Snímka zo stretnutia


Andrea Mária Fülöp, konzulka Maďarskej republiky pôsobiaca na vicekonzuláte v Banskej Bystrici, navštívila tento týždeň Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, aby sa tu stretla so županom Jánom Lunterom. Medzi témami rezonovala podpora cestovného ruchu i ranogotických kostolíkov.


Na doterajšiu partnerskú spoluprácu so susediacimi maďarskými župami nadviazal Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) tento týždeň stretnutím s konzulkou Maďarskej republiky na Slovensku. Andreu Máriu Fülöp prijal predseda BBSK Ján Lunter, počas spoločného rokovania otvorili viacero dôležitých tém.

„Pani konzulku sme požiadali o pomoc a súčinnosť pri zabezpečení zápisu ranogotických kostolíkov na Gemeri do zoznamu Európskeho kultúrneho dedičstva. Kostolíky majú veľký význam pre cestovný ruch a turizmus. Na maďarskej strane, v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, sa nachádza niekoľko kostolíkov podobného typu ako v našom kraji. Boli by vynikajúcim prepojením v rámci spoločného zápisu so slovenskými kostolíkmi,“ povedal župan Ján Lunter.

V tejto veci už BBSK spolupracuje aj so samotnými predstaviteľmi Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy, ktorá sa už obrátila na svojho národného zástupcu pre zápisy do zoznamov kultúrneho dedičstva.

„V súčasnosti čakáme na ich odpoveď, v prípade pripojenia sa maďarskej strany sa otvárajú mnohé možnosti v oblastiach cestovného ruchu či kultúry. Budúci týždeň otvoríme tému ranogotických kostolíkov aj na stretnutí s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou,“ doplnil Ján Lunter.

K možnej podpore projektu sa vyjadrila aj konzulka Andrea Mária Fülöp, ktorá na rokovaní medzi inými otvorila aj tému vytvorenia a zavedenia regionálnych turistických kariet, ktoré by zabezpečili zľavy vo vybraných turistických miestach a podnikoch.

„Cieľom projektu by bolo zlepšiť postavenie podnikateľských subjektov na maďarskej, ako aj slovenskej strane, ako aj podporiť rozvoj turizmu. V súčasnosti už v rámci rôznych projektov po Slovensku sú využívané tzv. miestne turistické karty, ktoré však nemajú regionálny charakter. Aj z tohto dôvodu by sme radi rozšírili pôsobnosť a zapojili do projektu väčšie množstvo subjektov,“ povedal Ján Lunter s tým, že úlohu na rozpracovanie projektu už dostala Rozvojová agentúra BBSK.

Autor: (ts-BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Pohronská hradná cesta približuje históriu 16 hradných lokalít
Históriu 16 hradných lokalít vinúcich sa popri toku Hrona približuje Pohronská hradná cesta. Projekt vznikol ako jedna z produktových línií Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ako turistickej destinácie.
viac
31.12.2019
Ján Lunter zhodnotil dva roky v úrade: Nie sme kraj, ktorý len kúri a svieti
Odpočet dvojročného pôsobenia súčasného vedenia župy v úrade bol témou tlačovej konferencie, na ktorej predseda Banskobystrického kraja Ján Lunter predstavil konkrétne výsledky i plány do ďalšieho obdobia.
viac
15.04.2020
Čiernohronská železnica získala 17 električkových vozňov zo Švajčiarska
Celkom 17 električkových vozňov a príslušnú infraštruktúru zo švajčiarskeho kantónu Basel získala do svojho portfólia nezisková organizácia Čiernohronská železnica (ČHŽ).
viac
31.10.2023
Župan Ondrej Lunter ocení výnimočné osobnosti
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja ocení výnimočných ľudí, ktorí v našom kraji preukázali vynaliezavosť, energiu a oddanosť svojej profesii a komunite. Nominácie na výročnú CENU PREDSEDU BBSK sú otvorené do 30. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %