Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
01.03.2023 12:35

Zvolen plánuje založiť svoj mládežnícky parlament


Ilustračná snímka.


Mesto Zvolen plánuje založiť svoj mládežnícky parlament. Iniciátormi jeho založenia je 12 mladých ľudí, s ktorými samospráva v súčasnosti spolupracuje. Potvrdila to vedúca odboru školstva zvolenského mestského úradu Zuzana Almáši Koreňová.


Pripomenula, že parlament bude poradným a iniciatívnym orgánom zvolenského mestského zastupiteľstva a tiež primátora mesta. "Návrh jeho zriadenia vrátane štatútu predloží odbor školstva v marci do príslušnej komisie školstva a napokon aj na rokovanie zastupiteľstva," spresnila. Dodala, že v duchu štatútu bude mať táto skupina mladých ľudí 25 členov vo veku od 14 do 30 rokov. Podotkla, že sa už uskutočnilo aj stretnutie s vedením mesta. "Osobne som ich povzbudil, aby nám povedali svoje názory aj k projektom, ktoré pripravujeme pre naše mesto a pomohli nám vidieť ich očami mladšej generácie," informoval primátor mesta Vladimír Maňka.

Almáši Koreňová spomenula, že v súčasnosti zvolenský odbor školstva pripravuje žiadosť k výzve s názvom Malé partnerstvá, cez národnú agentúru Erasmus+. "Bude to dvojročný projekt, do ktorého sú prizvané aj partnerské mestá Zvolena, české Prachatice a Slovenský Komlóš v Maďarsku," zdôraznila. Podľa nej hlavnou myšlienkou projektu je zriadenie a činnosť mládežníckych parlamentov, dôraz kladú na hlavné priority programu Erasmus+. Sú to inklúzia a rozmanitosť, digitálna transformácia i životné prostredie a boj proti zmene klímy. Patria medzi ne aj účasť ma demokratickom živote, spoločné hodnoty a občianska angažovanosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.
viac
26.11.2020
V Petržalke sa pomaly kreuje nový mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke sa už kreuje nový mládežnícky parlament. Jeho členovia boli vybratí spomedzi 40 uchádzačov, momentálne pokračujú prípravy na prvé spoločné on-line stretnutia.
viac
27.12.2021
Petržalský mládežnícky parlament plánuje projekty aj v roku 2022
Petržalský mládežnícky parlament (PMP), ktorý je iniciatívnym a poradným orgánom starostu i mestskej časti, pripravuje viaceré aktivity aj v roku 2022. Zamerať sa chce najmä na životné prostredie, infraštruktúru, kultúru a šport, ale aj prepojenie formálneho a neformálneho vzdelávania.
viac
28.03.2023
Poslanci schválili zriadenie mládežníckeho parlamentu
Mesto Zvolen bude mať svoj mládežnícky parlament. Rozhodli o tom poslanci na pondelkovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Parlament bude poradným a iniciatívnym orgánom zvolenského mestského zastupiteľstva a tiež primátora mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %