Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.11.2019 12:50

Zvolen: Výstava na zámku predstavuje víťazný mobiliár pre Pohronskú hradnú cestu


Ilustračná snímka, zdroj: Archinfo.sk


Turisticky príťažlivé miesta na Pohronskej hradnej ceste budú mať jednotný mobiliár. Jeho výsledná podoba vznikla vďaka architektonicko-krajinárskej súťaži, do ktorej sa zapojili kreatívci, dizajnéri a architekti s inšpiratívnymi návrhmi.


 Všetky sú v týchto dňoch dostupné aj verejnosti na výstave v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku.       

„Cieľom súťaže bolo vytvorenie uceleného grafického a architektonického slovníka Pohronskej hradnej cesty ako zážitkovej turistickej trasy. Ten má postupne prispieť k zvýšeniu atraktívnosti a návštevníckeho komfortu 16 lokalít, ktoré sú súčasťou projektu," uviedla pre TASR riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región GRON Žofia Buganová.

Prioritou bolo priniesť modelové riešenie pre okolie ruiny hradu Šášov, predpolie živého pamiatkového objektu - Zvolenského zámku - a prístavisko pod hradom Revište. Do súťaže sa prihlásilo šesť kolektívov autorov, ktoré vo svojich návrhoch vychádzali zo zadania definovaného v podmienkach súťaže. Hlavným zadaním bola akceptácia prírodných a historických špecifík daných lokalít.       

O víťaznom návrhu v súťaži rozhodovala odborná porota zložená prevažne z autorizovaných architektov či krajinných architektov, ktorí vybrali riešenie trojice autorov Pavol Paulíny, Michal Vaňo a Lukáš Vasko.       

"Víťazný návrh porotu zaujal kvalitným spracovaním tematiky, ako aj pôsobivým až minimalistickým prevedením uvítacích prvkov či variabilitou informačného systému," doplnila Buganová. Výstava bude verejnosti prístupná do 31. decembra 2019.       

Projekt Pohronskej hradnej cesty vznikol vďaka občianskym združeniam, ktoré pracujú na obnove hradných lokalít okolo rieky Hron. Cieľom spolupráce koordinovanej z úrovne organizácií cestovného ruchu Región GRON a Stredné Slovensko a v spolupráci s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja a Krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus je priblížiť históriu 16 hradov či strážnych veží Pohronskej hradnej cesty širokej verejnosti, a tým zvýšiť ich návštevnosť. Tieto objekty v minulosti plnili obrannú funkciu ciest vedúcich k stredoslovenským banským mestám. Dnes už túto funkciu neplnia, niektoré z nich sú dokonca zaniknuté.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Do súťaže Zelený objektív sa zapojilo 300 chlapcov a dievčat
Už 16. ročník výstavy s názvom Zelený objektív sa uskutoční v najbližších dňoch v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Tak ako každý rok aj teraz je súčasťou aktivít zameraných na Apríl – mesiac lesov.
viac
26.07.2019
Pohronská hradná cesta približuje históriu 16 hradných lokalít
Históriu 16 hradných lokalít vinúcich sa popri toku Hrona približuje Pohronská hradná cesta. Projekt vznikol ako jedna z produktových línií Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ako turistickej destinácie.
viac
29.07.2019
Na hrade Revište chcú tento rok sprístupniť vyhliadku v severnej veži
V obnove hradnej zrúcaniny Revište neďaleko Žarnovice pokračujú aj tento rok. Vďaka projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných tu už šiestykrát našlo prácu 19 ľudí. Obnova hradu zamestnáva aj ďalších špecializovaných remeselníkov ako sú tesári či murári.
viac
16.10.2019
Obnovu hradov pri Hrone pomôžu podporiť platené prehliadky
Na vybraných lokalitách Pohronskej hradnej cesty sa počas jesene uskutočnia komentované prehliadky, prostredníctvom ktorých návštevníci podporia obnovu hradov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %