Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.09.2021 12:25

Zvuk zvonu z Bojnej sa rozozvučal vo Vatikáne


Bronzová replika jedného z najstarších kresťanských zvonov Európy je prvou presnou replikou zvonu objaveného v Bojnej. Snímka: Teraz.sk


Vatikánom sa niesol zvuk zvonu z Bojnej v okrese Topoľčany. Zvon odliali symbolicky v deň príchodu pápeža Františka na naše územie


Počas generálnej audiencie v aule Pavla VI. vo Vatikáne ho v stredu (22. 9.) odovzdal starosta Bojnej Jozef Stankovský ako poďakovanie pápežovi za návštevu Slovenska. Bronzová replika jedného z najstarších kresťanských zvonov Európy je prvou presnou replikou zvonu objaveného v Bojnej, potvrdil Stankovský.       

Pri odovzdávaní daru si pápež František vyskúšal aj jeho funkčnosť a zazvonil na ňom, aby počul jeho zvuk. Zvon, rovnako ako ďalšie jedinečné pamiatky, ktoré sa v obci Bojná objavili počas dlhoročného archeologického výskumu, sú vzácnym svedectvom a dokladom živej kresťanskej viery slovenského ľudu žijúceho na tomto území od 9. storočia až do súčasnosti.

Zaujímavosťou je aj fakt, že zvon z Bojnej je typovo zhodný s rovnako dobre zachovaným zvonom z 9. storočia, ktorý sa našiel v stredotalianskej obci Canino a je vystavený vo Vatikánskych múzeách v Ríme.            

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2016
Starostovia v michalovskom regióne poukázali najmä na problémy v školstve
Členovia Regionálneho združenia Zemplín – Michalovský región sa na svojom výročnom sneme zišli 16. marca. Snem otvoril a viedol jeho predseda a primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorý privítal prítomných členov a hostí.
viac
06.09.2021
Príchod pápeža bude v nedeľu sprevádzaný zvonením zvonov
V nedeľu 12. septembra o 15.30 h sa na 12 minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali k modlitbe za pápeža Františka, ktorý v tom čase pricestuje na pastoračnú návštevu Slovenska.
viac
10.09.2021
Prípravy na príchod pápeža vrcholia
Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR má za sebou už aj nácviky s kolegami z Vatikánu.
viac
11.09.2021
KSK daruje Svätému Otcovi špeciálny kalich s paténou
Kalich s paténou daruje pápežovi Františkovi za svojich obyvateľov Košický samosprávny kraj (KSK). Tieto liturgické predmety majú symbolizovať vďačnosť za blahorečenie Anny Kolesárovej. Informovalo o tom vedenie KSK na piatkovej tlačovej konferencii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %