Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.06.2023 01:05

Zvýšenie príspevkov na opatrovanie a osobnú asistenciu


Ilustračná snímka: archív ON


Vláda SR schválila nariadenie, ktoré upravuje sadzbu osobnej asistencie a výšku peňažného príspevku na opatrovanie.


Príspevok bude vo výške čistej minimálnej mzdy pre rok 2023, čo je 569 eur mesačne. Hodinová sadzba osobnej asistencie sa zvyšuje o  0,32 eura viac.

Podľa tejto úpravy sa od 1. júla 2023 sa  už  nebude krátiť opatrovateľský príspevok pre tých opatrovateľov, ktorí poberajú niektorú z dôchodkových dávok a zároveň nimi opatrovaná osoba  využíva ambulantnú formu sociálnej služby

Od júla 2023 dostanú vyšší peňažný príspevok na opatrovanie všetci opatrovatelia, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych. Toto sa dotkne viac ako 77-tisíc poberateľov, ktorým sa tak  zvýši príspevok na opatrovanie a osobnú asistenciu

Zvýšené príspevky ich poberatelia dostanú  už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. V tomto roku pôjde z kapitoly rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny na tento účel viac ako 15,7 miliónov eur.

Podrobnosti k poskytovaným príspevkom pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím nájdete TU.

Autor: Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2018
Mesto obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa
Mesto Bojnice obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa. Rodičia, ktorí budú spĺňať podmienky, dostanú pre svoje bábätko od radnice 100 eur. Jednomyseľne o tom rozhodli mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (30. 5.)
viac
13.07.2019
Mesto schválilo žiadosť o NFP pre projekt prestupného bývania
Mestské zastupiteľstvo v Sládkovičove schválilo na svojom poslednom zasadnutí predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP)
viac
18.01.2020
Slovenská národná galéria bude mať financie na dokončenie
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usiluje o to, aby sa rekonštrukčné práce objektov vysokej kultúrnej a spoločenskej hodnoty dokončili čo najskôr.
viac
30.06.2021
Zvyšujú sa príspevky na opatrovanie
Vláda SR v stredu schválila na svojom rokovaní Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %