Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
22.08.2022 11:05

Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila parkovací dom


Novovybudovaný parkovací dom na deviatich podlažiach má 162 parkovacích miest.


Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila v piatok 19. augusta nový parkovací dom. Jedinečný projekt spolu s priľahlými parkoviskami má zlepšiť dostupnosť k medicínskym službám a komfort zamestnancov i pacientov zdravotníckeho zariadenia.


Nová investícia Ľubovnianskej nemocnice pomôže predovšetkým vyriešiť dlhodobú otázku parkovania a zabezpečiť kvalitnú a plnohodnotnú infraštruktúru v areáli zdravotníckeho zariadenia. Unikátna stavba stála takmer 1,5 miliónov eur.

„Novovybudovaný parkovací dom na deviatich podlažiach má 162 parkovacích miest a pre verejnosť bude dostupný nonstop. Okrem toho sa nám podarilo vybudovať ďalších 38 parkovacích miest v areáli nemocnice vrátene celkového zveľadenia priestoru. Investíciu vo výške takmer 1,8 miliónov eur sme financovali z vlastných a úverových zdrojov,“ vysvetlil riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni Peter Bizovský. Ako dodal, účelom bolo predovšetkým zlepšiť dostupnosť parkovania v okolí nemocnice. „Táto investícia má priniesť väčší komfort tak pre pacientov, ako i zamestnancov nemocnice a koniec-koncov i návštevníkom a verejnosti. Nebránime sa akémukoľvek klientovi, ktorí tu príde,“ dodal.

Parkovací dom, ktorý je súčasťou Ľubovnianskej nemocnice, má tvar písmena L a jeho súčasťou je aj osobný trakčný výťah s nosnosťou 630 kg pre osem osôb. Nosný systém parkovacieho domu tvorí železobetónový prefabrikovaný skelet. Parkovacie stojiská sú umiestnené na deviatich podlažiach s ustúpenými podlažiami s celkovo jedenástimi výškovými úrovňami, zároveň je aj 11 staníc výťahu. Súčasťou je moderný navigačný systém s automatickou pokladňou, kamerami a hlasovou komunikáciou s dispečingom nemocnice.

„Ľubovnianska nemocnica je výkladnou skriňou zdravotníctva Prešovského kraja. Jej najnovšia investícia do tejto modernej a jedinečnej stavby je príkladom dobrej praxe v tom, ako by mali postupovať aj ostatné zdravotnícke zariadenia. Lebo pred každou jednou nemocnicou je vážny problém, kde či už pacienti, lekári, zamestnanci, ale aj návštevy pacientov zaparkujú svoje motorové vozidlá a tu vidíme, že sa to dá, uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Ľubovnianska nemocnica, ktorej 70% vlastníkom je Prešovský samosprávny kraj a zvyšných 30 % vlastní mesto Ľubovňa, má celkovo 200 nových parkovacích miest. Parkovací dom si vyžiadal náklady vo výške 1,5 miliónov eur, ďalšie parkovacie miesta vrátane asfaltovania a zveľadenia areálu nemocnice stáli vyše 261-tisíc eur.

 V skvalitňovaní medicínskych služieb Ľubovnianska nemocnica pokračuje aj ďalšími investíciami. Aktuálne má za sebou rekonštrukciu gynekologicko-pôrodnického oddelenia, časti šestonedelie, ktoré získalo spolu s vytvorením rodinného apartmánu komfortnejší dizajn za takmer 174-tisíc eur. Rovnako intenzívne sa pracuje na modernizácii oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a pripravuje aj na projekt vybudovania hospicu pre paliatívnu starostlivosť.

Autor: (ts-PSK - Daša Jeleňová, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2019
Zrekonštruovaný Dom kultúry je oficiálne otvorený
Mesto Stará Ľubovňa na jeseň tohto roku definitívne ukončilo stavebné práce v súvislosti s obnovou interiéru tamojšieho Domu kultúry.
viac
07.01.2020
Prvá cykloveža na Slovensku má kapacitu 118 bicyklov
Automatický parkovací dom pre bicykle dnes (7. januára 2020) oficiálne sprístupnili pri Železničnej stanici v Trnave. Cykloveža je prvou svojho druhu na Slovensku. Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej vynaložilo mesto na jej výstavbu 652 656 eur. Úložné na 24 hodín je stanovené na 0,10 eura.
viac
09.01.2020
Nový zimný štadión príde slávnostne otvoriť Marián Hossa
Nový zimný štadión v Starej Ľubovni príde slávnostne otvoriť rodák Marián Hossa. Hoci od nového roka je už ľadová plocha s hľadiskom v prevádzke, slávnostná ceremónia je plánovaná na 14. januára.
viac
31.05.2021
Ľubovnianska nemocnica má nový urgent, operačné i pôrodné sály
Ľubovnianska nemocnica má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. V rámci projektu dobudovania jej kapacít a modernizácie infraštruktúry sa tu preinvestovalo 7 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %