Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.08.2019 02:10

Ma bisteren! - Pamätný deň rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici


Snímka zdroj: minedu.sk


Štátny tajomník MŠVVaŠ SR Peter Krajňák a riaditeľka odboru výchovy a vzdelávania národnostných menšín Mária Prékop sa pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu 2. augusta 2016 zúčastnili na spomienkovej slávnosti, ktorú zorganizovalo občianske združenie In Minorita.


Spomienková slávnosť sa konala v Pietnej sieni Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici a záštitu nad týmto podujatím prevzal Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Pri tejto príležitosti v Múzeu SNP odhalili pamätný kameň Rómom, ktorého príslušníci sa zúčastnili na SNP. Toto podujatie sa každoročne koná od roku 2005.     

Nedávno vydalo MŠVVaŠ SR dodatok k ŠVP, kde odporúča navštíviť okrem iného aj pamätné miesta holokaustu a medzi nimi nechýba ani Pamätník rómskeho holokaustu v Dubnici nad Váhom a Pamätník rómskeho holokaustu v Dunajskej Strede.     

Udalosti, ktoré sa odohrali pred viac ako sedemdesiatimi rokmi je potrebné si pripomínať a nezabúdať na tých, ktorí pre hodnoty mieru a slobody zaplatili vlastným životom. Táto problematika je aktuálna aj v dnešných časoch a je len na nás, aby sme nezabudli na smútok a utrpenie miliónov ľudí, ktorí boli svedkami týchto nešťastných udalostí. Ma bisteren! - Nezabúdajme!

Autor: (ts-msvvš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2018
DEŇ KROJA sa blíži. ZMOS preto zriadil špeciálnu emailovú adresu.
Združenie miest a obcí Slovenska je partnerom jedinečného podujatia, v ktorom sa spája regionálna kultúra so spoločnou históriou. Ide o podujatie „Deň kroja“, ktoré vnímame ako príležitosť prezentovať kultúrne dedičstvo a zvyky z jednotlivých kútov našej krajiny na jednom mieste.
viac
04.03.2023
Dvadsať zamestnávateľov, neobmedzené množstvo príležitostí
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Kariérne centrum UMB organizuje pod záštitou rektora doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD. veľtrh pracovných príležitostí a kariérového poradenstva - 10. ročník Univerzitného dňa kariéry (UDK UMB).
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
02.08.2023
Pripomíname si Pamätný deň rómskeho holokaustu
Pamätný deň rómskeho holokaustu sa na Slovenku pripomína 2. augusta od roku 2005. Ide o spomienku na takmer 3000 rómskych mužov, žien a detí, ktorí zomreli v noci z 2. na 3. augusta 1944 v najväčšom nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %