Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
04.04.2024 07:55

Odpadový podnik Liptov pripravujú na spustenie skúšobnej prevádzky


Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková


Mechanicko-biologickú úpravu odpadov bude Liptovský Hrádok od januára budúceho roka zabezpečovať cez Odpadový podnik Liptov. Mesto ho založilo v spolupráci s obchodnou spoločnosťou so sídlom v Liptovskom Mikuláši. Aktuálne sa pripravujú na spustenie skúšobnej prevádzky.


 Pre TASR to povedal primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.   "Práce sú v plnom prúde, máme prípojky, plochy na hygienizáciu, elektromotory, v tomto období sa bude dovážať technológia. Následne chceme spustiť skúšobnú prevádzku. V rámci mechanicko-biologickej úpravy budeme robiť merania. Tak, aby sme od januára robili takú úpravu, ktorá je zákonom predpísaná," priblížil primátor. Väčšinovým spoločníkom je mesto, 40 percent vlastní obchodná spoločnosť.         

Primátor zdôraznil, že odpadové hospodárstvo v Liptovskom Hrádku sa v ostatných rokoch veľmi zlepšilo. Mesto za minulý rok dosiahlo úroveň vytriedenia komunálnych odpadov 50,74 percenta.         

Mesto má odpadové hospodárstvo vo vlastných rukách. Je majiteľom skládky, má vlastné zberové vozidlá, ktoré zbierajú odpad aj pre viaceré okolité obce. Na skládke tuhého komunálneho odpadu Žadovica na jeseň minulého roka spustili prvú etapu uzatvorenia a rekultivácie. Stavebné práce už sú hotové, na jar vysejú trávu. Podľa Trégera to stálo zhruba 700.000 eur. Dodal, že momentálne je na skládke otvorená tretia kazeta, kde je rezerva okolo 80.000 ton. Okrem toho má mesto možnosť dobudovať štvrtú kazetu, kde je vydané stavebné povolenie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Mesto bude prevádzkovať verejné toalety
Na prízemí budovy Mestského úradu (MsÚ) v Liptovskom Hrádku zriadia verejné toalety. Prevádzkovateľom bude mesto.
viac
26.06.2021
Liptov otvorí prázdniny rozprávkami
Už o týždeň, od 2. do 4. júla, sa Liptov stane rozprávkovou krajinou vďaka podujatiu ZA 7 HORAMi. Štvrtý ročník populárneho podujatia pre rodiny s deťmi, spojeného s predstaveniami divadiel v prírode Liptova, poteší svojich priaznivcov počas 3 dní v 5 lokalitách.
viac
25.10.2021
Liptovský Hrádok: Cieľom je cyklochodník medzi dvoma mestami
Združenie obcí – Cyklodoprava Horný Liptov. Taký je oficiálny názov združenia obcí, ktorého cieľom bude realizácia a podpora cyklodopravy a cykloturistiky. Výsledkom by malo byť prepojenie Liptovského Mikuláša s Liptovským Hrádkom cyklochodníkom, ktorý by prechádzal aj cez katastre piatich obcí.
viac
19.12.2023
Geotermálny vrt uviedli do skúšobnej prevádzky
V Kežmarku v týchto dňoch uviedli do skúšobnej prevádzky geotermálny vrt. Hovorkyňa mesta Elena Smrigová informovala, že približne 2,5 kilometra hlboký vrt začína v meste vykurovať domy, byty a v pláne je prepojiť naň až štyri kotolne centrálneho zdroja tepla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %