Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
27.08.2022 03:00

Trnava: Pod hradbami na Hlbokej ulici postavia stredoveký katapult


Ilustračná snímka, zdroj:Dotyk


Trnava dostane od septembrového jarmočného víkendu novú turistickú atrakciu – za hradbami na Hlbokej ulici postavia osem metrov dlhú a päť metrov širokú repliku stredovekého obliehacieho zariadenia.


Projekt realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism, grantovými prostriedkami vo výške 45.000 eur ho podporil Trnavský samosprávny kraj. Informoval o tom zastupujúci riaditeľ OOCR Alexander Prostinák.       

"Týmto projektom chceme zviditeľniť hradby mesta Trnavy, ktoré patria medzi najzachovalejší fortifikačný systém v Európe. Sme vo fáze prípravy a následnej inštalácie zariadenia nazývaného trebuchet, ktorý v stredoveku slúžil ako vrhač kameňov a využíval protizávažie. Predlohou na tvorbu bol zákres tohto druhu katapultu z knihy Bellifortis, zostavenej Konrádom Kyeserom von Eichstadt približne v roku 1405," uviedol Prostinák.       

Na základe remeselno-historického výskumu bol najskôr zhotovený nákres trebuchetu, zariadenie zhotovuje trnavská Agentúra Hector, ktorá tiež spolupracuje s mestom na historických podujatiach, akým je napríklad Stredovek pod hradbami. "Z ohľadu na bezpečnosť zariadenie nebude plne funkčné, avšak našou snahou je, aby bolo dobovo čo najvernejšie. Inštalovať ho v centre Trnavy začneme už začiatkom septembra," dodal.        

Katapult bude umiestnený na zelenej ploche na Hlbokej ulici v blízkosti severovýchodnej veže mestských hradieb. Jeho slávnostné odhalenie bude v sobotu 10. septembra o 15.30 h.       

Trebuchet je druh obliehacieho stroja alebo aj vrhač kameňov. Býval schopný rozbiť hradné múry a vrhať strely dostatočne vysoko a ďaleko. Prakom sa dali vrhať strely značnej veľkosti, občas sa ako strely používali mŕtve kone či kravy, alebo dokonca mŕtvoly, ktoré sa strieľali do hradov a miest, aby rozniesli rôzne choroby.      

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Trnavský rínek ponúkne pestrú paletu slovenských výrobkov
Po krásnom horúcom lete sa môžeme tešiť na farebný jesenný Trnavský rínek. Uskutoční sa v sobotu 14. októbra od 9. do 17. hodiny v najkrajšej časti Trnavy – na Kapitulskej ulici a Námestí sv. Mikuláša.
viac
06.09.2019
V Trnave sa začína Tradičný trnavský jarmok
Jedným z najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatím mesta Trnava je veľkolepý Tradičný trnavský jarmok, ktorý je návratom k tradíciám dávnych miestnych trhov. Neoddeliteľnou súčasťou jarmoku sa stalo aj obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami.
viac
29.06.2020
Trnava získala 25 000 eur na obnovenie časti opevnenia
Mesto Trnava získalo finančnú podporu vo výške 25 000 eur z Ministerstva kultúry SR. To financie pridelilo v rámci programu Obnovme si svoj dom. Vyplýva to z informácií zverejnených v Centrálnom registri zmlúv.
viac
10.09.2021
Trnavský jarmok má v tomto roku alternatívu v podobe Jarmočného víkendu
Tradičný trnavský jarmok (TTJ) tento rok nahradí z dôvodu pandémie Jarmočný víkend v Trnave. Radnica pôvodne ohlásila od 10. do 12. septembra iba stánky ľudových remesiel. Keďže sa Trnava aktuálne nachádza v rámci covid automatu v zelenej farbe, pridali neskôr aj kolotoče.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %