Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.10.2023 01:55

Banská Bystrica má príručku o sociálnych službách v meste a okolí


Príručka Poradca a sprievodca sociálnymi službami


Samospráva Banskej Bystrice pripravila príručku o sociálnych službách v meste a okolí. Pomôcka prináša základné informácie o možnostiach pomoci, ktoré má mesto. Zároveň uvádza aj to, kto a kde tieto služby poskytuje a pre koho sú určené.


TASR o tom informoval Miroslav Strelec z tlačového oddelenia mesta. Dodal, že informačná brožúra s názvom Poradca a sprievodca sociálnymi službami v meste Banská Bystrica a v okolí čitateľa nasmeruje pri výbere sociálnej služby. Pomôcť mu môže riešiť vzniknutú životnú situáciu. Na jednom mieste nájde informácie spolu s kontaktmi na poskytovateľov sociálnych služieb v meste a blízkom okolí. Záujemcovia sa dozvedia aj poznatky o bezbariérovom prístupe do konkrétneho zariadenia.

Vedúca odboru sociálnych vecí banskobystrického mestského úradu Ivana Kružliaková objasnila, že publikácia obsahuje šesť častí. Prvá oboznámi čitateľa so základnými informáciami o sociálnych službách. Zároveň poskytuje návod, ako o ňu požiadať. Druhá časť približuje jednotlivé druhy služieb spolu s kontaktnými údajmi na ich poskytovateľov. "V tretej časti sa píše o sociálnom poradenstve a sociálnej rehabilitácii. Kontakty na rekondičné služby či ošetrovateľskú starostlivosť sú súčasťou štvrtej kapitoly," zdôraznila.         

Piata časť brožúry sa sústreďuje na pôsobenie inštitúcií štátnej správy i samosprávy. Taktiež aj na uskutočnenie rôznych programov v sociálnej oblasti. A to od subjektov, ktoré sa venujú sociálnoprávnej ochrane detí až po organizácie, ktoré poskytujú služby pre obyvateľov z rómskych komunít. Prehľad o obciach Banskobystrického okresu, ktoré poskytujú konkrétnu sociálnu službu, sú súčasťou poslednej časti.         

Poradcu a sprievodcu sociálnymi službami záujemcovia nájdu na webe mesta v sekcii s názvom sociálna pomoc. Súčasne aj v interaktívnom mapovom prostredí GISPLAN, ktoré poskytuje informácie prostredníctvom digitálnych máp. Obyvatelia si v systéme vyhľadajú konkrétne zariadenie sociálnych služieb. Vďaka systému sa dostanú k jeho GPS súradniciam a základným údajom vrátane telefónneho a e-mailového kontaktu. Príručka je zároveň k dispozícii aj v klientskom centre mestského úradu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2019
B. Bystrica patrí podľa primátora J. Noska medzi najmenej zadlžené mestá v SR
Záver tohto roka v meste pod Urpínom bol náročný v súvislosti s nastavovaním a schvaľovaním rozpočtu pre rok 2020, a to aj pre zvyšovanie daní a poplatkov. Vyššie miestne dane však idú ruka v ruke so skvalitňovaním služieb pre obyvateľov.
viac
12.05.2020
Podnikateľom znížia alebo odpustia platby za letné terasy
V najbližších dňoch sa chystá mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, kde chce primátor Ján Nosko predložiť poslancom návrh na zníženie platieb za letné terasy o 80 percent.
viac
09.10.2021
Mesto rozšíri poskytovanie i kapacity sociálnych služieb
Mesto Banská Bystrica rozšíri kapacity a optimalizuje služby poskytované v zariadení sociálnych služieb na ulici 9. mája na sídlisku Uhlisko. Dôvodom je neustále sa zvyšujúci dopyt seniorov a zdravotne znevýhodnených obyvateľov o pobytové i ambulantné sociálne služby.
viac
04.11.2022
V meste vzniklo miesto slúžiace ako prvá pomoc pre ľudí v núdzi
V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %