Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
04.09.2023 01:05

Budatínsky hrad navštívi Sherlock Holmes


Snímka zdroj: Považské múzeum


Budatínsky hrad v Žiline navštívi v piatok (8. 9.) počas jeho detektívnej prehliadky londýnsky detektív Sherlock Holmes. Podľa scenáristky Kataríny Maršalovej z divadelno-hravého zoskupenia Razca je dôvodom Holmesovej návštevy tajomné biele strašidlo, ktoré sa pohybuje po hrade i jeho okolí.


Vysvetlila, že grófka Šarlota je zdesená z prítomnosti strašidla, ale najmä z klebiet, ktoré sa o ňom šíria. "Vraj je to duch bývalej slúžky Aničky, ktorá zomrela násilnou smrťou a, navyše, s dieťaťom pod srdcom. Teraz sa potuluje po Budatíne a hľadá svoje nenarodené dieťa. Pre klebety prestali na hrad chodiť všetky návštevy. Najmä mladý barón Jakub, za ktorého chce grófka vydať dcéru Karolínu. Preto Šarlota neváha a napíše list anglickému detektívovi, aby prišiel a pomohol vyriešiť túto záhadu," priblížila scenár prehliadky Maršalová.        

Do pátrania sa tradične môžu zapojiť aj návštevníci a za správnu dedukciu vyhrať milý darček. Prehliadky sa budú konať o 18.00 h, 19.00 h a 20.00 h, uviedla hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2016
Sviatočný koncert v kaplnke
Považské múzeum v Žiline srdečne pozýva na Sviatočný koncert v kaplnke Budatínskeho hradu, v pondelok 26. decembra 2016 o 14. hodine.
viac
29.06.2020
Záhorie je jedinečným ekosystémom, láka aj množstvom pamiatok
Záhorie patrí k rázovitým oblastiam Slovenska s veľmi silnou kultúrnou aj zemepisnou identitou. Takmer každému sa vybavia borovicové lesy plné húb, kapusta (zelé) a svojrázne nárečie.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %