Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
10.03.2016 08:00

Deti sa vďaka desiatkám aktivít opäť vyhrajú v lese


Mnoho detí už vôbec nevie, aké je to hrať sa v lese. (Foto: OZ Sosna)


O. Z. SOSNA rozbieha na Slovensku projekt, ktorý deti vráti do prírody. Päťdesiat aktivít ukáže školákom, že aj vonku je stále zábava a pripomenie im staré hry, ktoré poznajú z rozprávania svojich rodičov.


Do projektu s názvom „Ide sa do lesa!“ sa zapoja školy z Košíc a Spišskej Novej Vsi. Plánované aktivity pomôžu rodičom aj učiteľom, aby sa ich deti vrátili do prírody, kde si  odbúrajú stres, agresivitu zlepšia si sústredenie, motoriku a logický úsudok.

Doba nám priniesla, že školáci vyrastajú prakticky bez kontaktu s prírodou, bez pohybu, bez dobrodružných hier na lúkach, v lesoch a pri potokoch. Pritom si ešte väčšina z ich rodičov pamätá ako na svahoch „váľali sudy“, ako na rieke hádzali žabky, ako stavali na potoku hrádzu alebo mlyn, ako si v lese postavili bunker, alebo ako si z trávy robili píšťalku. Je najvyšší čas, aby sa školy aktívnym a hravým spôsobom snažili deti motivovať opäť tráviť čas v prírode. A k tomu chce prispieť aj O. Z. SOSNA so svojím novým projektom, ktorá už 23 rokov prináša zábavno-náučné aktivity, kde sa naučia ako chrániť, rešpektovať a milovať prírodu.

V rámci projektu, ktorý podporila aj Nadácia Volkswagen Slovensko a Embraco Slovakia, s.r.o bude naplánovaných niekoľko aktivít a hier, vďaka ktorým žiaci spoznajú prírodu zábavnou formou. Pre učiteľov spolupracujúcich na projekte pripravíme metodické materiály a pre deti Zápisník objaviteľa. V spolupráci s vybranými učiteľmi z košických a novoveských škôl sa takto pokúsime úspešne oživiť tradičné detské hry viazané na prírodné prostredie. Staré-známe hry budú doplnené novými aktivitami, ako aj hrami známymi v iných krajinách. Deti čaká 5 zaujímavých okruhov s názvami Dobrodruh, Objaviteľ, Lesný muž - lesná žienka, Prieskumník a Strážca. Pripravený súbor činností a ich metodiku vyskúšame na pracovnom seminári O.Z. SOSNA spolu s učiteľmi v ich triedach Po otestovaní a vyhodnotení najvhodnejších hier a po vyškolení pedagógov v metodike sa obrátime aj na rodičov. Metodický materiál pre učiteľov a Zápisník objaviteľa budú voľne dostupné na webe.

Autor: (TS - O.Z. Sosna)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2024
O hlasovací preukaz sa dá emailom alebo listom požiadať do 20. mája
O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá obec požiadať listom alebo emailom do 20. mája. S hlasovacím preukazom možno v júnových eurovoľbách voliť kdekoľvek na Slovensku.
viac
09.05.2024
V mestách a obciach si pripomíname hodnotu slobody a demokracie
Mestá a obce si pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom uctievajú v týchto dňoch pamiatku padlých hrdinov, ktorí bojovali za ideály spravodlivosti a ľudských práv v 2. svetovej vojne.
viac
09.05.2024
Grantový program ponúka 100-tis. eur na projekty na ochranu klímy
Grantovú výzvu na zmiernenie klimatickej zmeny vyhlásila Nadácia VSE v spolupráci s Nadáciou E.ON. O granty sa môžu uchádzať najmä mimovládne a neziskové organizácie, samospráva či školy. Celková suma je 100-tis. eur, pričom na jeden projekt možno žiadať maximálne 10-tis. eur.
viac
09.05.2024
Ministerstvo financií SR zverejnilo výzvu na individuálne potreby obcí
Ministerstvo financií SR obnovilo inštitút financovania individuálnych potrieb miest a obcí, vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na individuálne potreby obcí. V súvislosti s dofinancovaním miest a obcí to bola jedna z požiadaviek ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %