Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
07.05.2024 05:10

O hlasovací preukaz sa dá emailom alebo listom požiadať do 20. mája


Ilustračný banner


O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá obec požiadať listom alebo emailom do 20. mája. S hlasovacím preukazom možno v júnových eurovoľbách voliť kdekoľvek na Slovensku.


Osobne môže volič preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami, čiže do 7. júna. Informuje o tom na webe ministerstvo vnútra.

Obce mali už skôr zverejniť na svojom webe alebo na úradnej tabuli e-mailovú adresu na doručovanie žiadostí o hlasovací preukaz. V žiadosti treba uviesť meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Obec zašle preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou "Do vlastných rúk". Osobne alebo cez splnomocnenca sa dá preukaz vybaviť v úradných hodinách obce.         

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.         

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2019
Voľby2020: Slováci v zahraničí budú môcť využiť voľbu poštou
Poslancov Národnej rady SR možno vďaka voľbe poštou voliť zo zahraničia. Treba však o ňu požiadať. Záujemcovia o takúto formu hlasovania môžu podať žiadosť do 10. januára 2020. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Voliči nájdu žiadosť na webstránke MV SR. Parlamentné voľby budú 29. februára 2020.
viac
30.12.2019
O hlasovací preukaz je možné elektronicky požiadať do 10. februára
Ak bude volič v deň februárových parlamentných volieb na Slovensku, ale mimo trvalého pobytu, môže požiadať obec o hlasovací preukaz. S preukazom môže voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.
viac
20.02.2024
O hlasovací preukaz možno listom a e-mailom požiadať do 4. marca
O hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb možno listom alebo e-mailom požiadať do 4. marca. Listinná žiadosť musí byť v tomto termíne aj doručená. Preukaz je určený voličom, ktorí v čase volieb nebudú v mieste trvalého pobytu.
viac
03.05.2024
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu Voľby.Digital
O hlasovací preukaz možno požiadať aj prostredníctvom aplikácie Voľby.Digital, ktorú pripravila komunita okolo Slovensko.Digital. TASR o tom informovali z občianskeho združenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %