Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
12.06.2023 02:25

Dvojica prievidzských škôlok bude čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov


Ilustračná snímka: (tasr).


Materské školy (MŠ) na Ulici J. Matušku a Nábreží sv. Cyrila budú čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov. Využijú na to fotovoltické panely.


Oba projekty v celkovej hodnote takmer 52 900 eur samospráva financuje zo zdrojov Európskej únie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Mesto počíta s osadením monokryštalických fotovoltických panelov na výrobu elektriny bez batériového úložiska pre obe materské škôlky s výkonom desať kilowatt-peakov pre každú škôlku," spresnila Krajčiová.

Objekty pre projekt podľa nej vybrala radnica na základe analýzy okolia, úlohu zohrali vonkajšie vplyvy, realizácia rekonštrukcie strechy a analýzy dosiahnuteľnej úspory, teda zníženia prevádzkových nákladov. Prioritou bolo dosiahnutie efektívnej, ekologickej výroby elektrickej energie z lokálneho obnoviteľného zdroja energie, kde je predpoklad zníženia prevádzkových nákladov na elektrickú energiu a postupná nezávislosť od centrálnej siete, skonštatovala Krajčiová.

"Samospráva považuje za úspech, že sa jej podarilo pripraviť kvalitné projekty, ktoré získali financovanie z operačného programu Kvalita životného prostredia," zhodnotil vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Radnica by podľa neho s využívaním fotovoltických panelov postupne pokračovala aj pri ďalších objektoch. "Záležať však bude na tom, aké výzvy budú vyhlásené a či budeme schopní pripraviť všetky potrebné podklady v termínoch," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
MV SR zverejnilo dátum uzavretia 4. hodnotiaceho kola výziev na materské školy
Výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl boli vyhlásené v januári 2016 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), ktorého časť spravuje Ministerstvo vnútra SR. Štvrté hodnotiace kolo bude mať uzávierku 14. júla 2017.
viac
14.04.2019
V Trebišove vzniklo nové detské ihrisko
Z novovybudovaného detského ihriska sa môžu tešiť najmä deti zo sídliska STRED a jeho blízkeho okolia. Nové ihrisko je nepretržite sprístupnené, samozrejme, širokej verejnosti a poslúži aj ostatným obyvateľom mesta, v prípade potreby aj pre materské a základné školy.
viac
04.10.2019
M. Lubyová: Na Slovensku bude chýbať minimálne 1460 miest v materských školách
V školskom roku 2018/2019 materské školy navštevovalo 84 percent päťročných detí. Po analýze existujúcich kapacít a zohľadnení možnosti "migrácie škôlkarov" do najbližších obcí a využití prostriedkov z eurofondov bude na Slovensku v roku 2021 chýbať minimálne 1460 miest.
viac
04.01.2021
Informácie pre materské školy
Rezort školstva odporúča všetkým zriaďovateľom materských škôl, aby zvážili možnosť ich prevádzky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %