Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.11.2022 09:30

Envirorezort chce zvýšiť odškodné za ujmu spôsobenú chráneným živočíchom


Ilustračná snímka.


Náhrada nemajetkovej ujmy a škody na živote spôsobenej chráneným živočíchom by sa po novom mala trvale zvýšiť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v tejto súvislosti pripravuje legislatívnu zmenu. Uviedli to z oddelenia komunikácie MŽP.


Vlaňajší smrteľný útok medveďa na človeka v Liptovskej Lúžnej podľa envirorezortu poukázal na to, že je potrebné zvýšiť odškodné, ktoré sa od roku 2014 nemenilo.

"Legislatívna zmena je súčasťou pripravovanej novely zákona o ochrane prírody, ktorá bude predložená ešte v tomto roku," konkretizovali z oddelenia komunikácie.

MŽP zároveň vyjadrilo ľútosť nad minuloročným úmrtím 57-ročného muža z Liptova a dosahom udalosti na jeho rodinu. Dodalo, že robí potrebné kroky smerujúce k vyplateniu nemajetkovej ujmy pozostalým. "Nemajetkovú ujmu vo výške 60.000 eur si v žalobe uplatnili žalobkyne a súd im ju v tejto výške priznal. MŽP sa neodvolalo voči rozhodnutiu ružomberského okresného súdu kvôli výške odškodnenia, ale voči určeniu štátnej inštitúcie zodpovednej za vyplatenie nemajetkovej ujmy. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu," podotkol envirorezort s tým, že toto rozhodnutie rešpektuje.

Minuloročná a zároveň prvá tragická udalosť úmrtia človeka spôsobená útokom medveďa je prvou svojho druhu na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2020
Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.
viac
08.06.2022
Starostovia z okolia odkaliska Poša možnosť odškodnenia vítajú
Starostovia obcí v okolí odkaliska Poša, ktoré obsahuje sedimenty z výroby v bývalom štátnom podniku Chemko Strážske i neskorších prevádzok, analýzu o možnosti odškodnenia obyvateľov Zemplína za ujmy zo znečistenia prostredia PCB látkami vítajú.
viac
18.07.2022
Do výzvy, ktorá má pomôcť zlepšiť situáciu s medveďmi, sa zapojilo 87 obcí
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR rozposlalo 360 obciam dotazník k situácii s medveďmi. Vyplnený dotazník späť poslalo 87 obcí.
viac
17.08.2023
Zonácie národných parkov sú nevyhnutné pre určenie jasných pravidiel
Zonácie národných parkov predstavujú príležitosti ekonomického rastu pre regióny. Sú nevyhnutné pre určenie jasných pravidiel v chránených územiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %