Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
01.12.2023 08:55

Európsky zbor solidarity podporí ľudí v núdzi sumou 145 miliónov eur v roku 2024


Ilustračná snímka


Vďaka novej príležitosti financovania, ktorú 29. novembra 2023 Komisia spustila, sa v roku 2024 výrazne posilnia dobrovoľnícke činnosti.


Nová výzva na predkladanie návrhov v rámci Európskeho zboru solidarity na rok 2024 podporí mladých ľudí v celej EÚ aj mimo nej, ktorí sa chcú zapojiť do činností v oblasti solidarity. Zahrnuté oblasti siahajú od opatrení v oblasti sociálneho začlenenia až po pomoc ľuďom s nedostatkom príležitostí, prispievanie k zelenej a digitálnej transformácii, demokratickú účasť a riešenie výziev súvisiacich so zdravím.

Na rok 2024 Komisia upravila model financovania Európskeho zboru solidarity a zvýšila výšku grantov s cieľom zmierniť vplyv inflácie a zabezpečiť, aby rozpočet na projekty zostal dostatočný. Nová výzva okrem toho poskytuje stimuly pre zelené cestovanie.

Cieľom novej výzvy je tiež podporiť Ukrajinu, ktorá sa naďalej bráni proti ruskej invázii. Špecializované projekty Európskeho zboru solidarity podporia ľudí utekajúcich pred vojnou. Orientačný rozpočet na rok 2024 je 145 miliónov eur. Bude financovať dobrovoľníctvo, projekty v oblasti solidarity pod vedením mládeže, dobrovoľnícke tímy v oblastiach s vysokou prioritou a Európsky dobrovoľnícky zbor pre humanitárnu pomoc, ktorý prispieva k úsiliu o humanitárnu pomoc na celom svete.

Program je otvorený pre ľudí vo veku od 18 do 30 rokov pre solidárne činnosti zamerané na riešenie spoločenských výziev a od 18 do 35 rokov pre dobrovoľníctvo na podporu činností humanitárnej pomoci mimo EÚ. Mladí ľudia, ktorí sa chcú zapojiť do činností Európskeho zboru solidarity, sa musia zaregistrovať na portáli Európskeho zboru solidarity, kde si tiež môžu prezerať a nájsť účastnícke organizácie. Skupiny mladých ľudí registrovaných na portáli môžu požiadať aj o financovanie projektov v oblasti solidarity, ktoré vedú.

Ďalšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (Zdroj: Zastúpenie Európskej Komisie v SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2018
Ľudia v núdzi už môžu žiadať pomoc od Nadácie ŽSK
Podmienky pre žiadateľov o finančnú pomoc sú zverejnené na stránke žilinskej župy. Uzávierka prvého kola žiadostí je 6.novembra 2018.
viac
01.04.2020
Mesto Žilina otvorilo Krízové centrum
Mesto Žilina v pondelok 30. marca otvorilo Krízové centrum, ktorého úlohou bude pomáhať najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Sústreďovať sa v ňom budú všetky podporné činnosti pre seniorov, občanov v sociálnej núdzi či karanténe, ktorí potrebujú pomoc.
viac
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
13.10.2020
Minister vnútra podporil 11. ročník Dňa bielej palice
Minister vnútra SR, Roman Mikulec osobne podporil 11. ročník Dňa bielej palice. Napriek obmedzeniam, v súvislosti s pandémiou COVID19, si aj tento rok pripomenieme dôležitú tému, akou je bezpečnosť ľudí so zrakovým postihnutím v cestnej premávke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %