Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
03.11.2022 09:30

Históriu chemickej továrne na Majdane spoznajú turisti na prehliadke


Továreň na Majdane v Malých Karpatoch. Snímka zdroj: (tasr).


Séria bezplatných prehliadok Nepoznané miesta regiónu Trnava pokračuje v sobotu (5. 11.) exkurziou na majetku šľachtického rodu Pálffy v Malých Karpatoch.


Účastníci spoznajú históriu chemickej továrne, ktorá vznikla ešte skôr ako turisticky obľúbený Smolenický zámok. Informoval o tom zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Alexander Prostinák.

"Po úspechu prvej prehliadky továrne na Majdane v máji, kedy sa nám prihlásilo veľa záujemcov, ju teraz v novembri zopakujeme," uviedol Prostinák. So sprievodcom a architektom Miroslavom Beňákom sa záujemcovia dozvedia o histórii a architektonickej hodnote chemickej továrne na Majdane neďaleko Horných Orešian. Tú založil Jozef Pálffy v rokoch 1880 - 1883 ako súčasť jeho ambiciózneho podnikateľského plánu. Okolie továrne slúžilo ako zázemie a robotnícka kolónia, dnes sa využíva ako obľúbená rekreačná oblasť.

Prehliadka je bezplatná, no miesto na nej je potrebné si vopred rezervovať. "Začína sa o 9.45 h a bude trvať približne dve hodiny. Na dopravu do Horných Orešian je možné využiť spoj prímestskej autobusovej dopravy z Trnavy, ktorý odchádza o 8.55 h z autobusovej stanice," doplnil Prostinák. Rezervácia miest je na stránke www.regiontrnava.sk/produkt/nepoznane-miesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2019
Deň Svätého Floriána v Trnave
Pri príležitosti 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, ktorý po Šoprone (1866) a Bratislave (1867) bol tretím najstarším zborom v Uhorsku, sa v tomto roku uskutočnia oslavy svätého Floriána aj v Trnave. Sú pokračovaním a zavŕšením osláv z konca novembra 2018.
viac
11.01.2021
OOCR Región Šariš podala pomocnú ruku Múzeu Solivar
Na novej webovej stránke návštevník nájde všetky dôležité informácie o múzeu, rezervačný online formulár, aj virtuálne prehliadky.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
02.03.2023
Prehliadku mestskej veže v Trnave možno absolvovať s hodinárom
Tematické prehliadky mestskej veže v Trnave s hodinárom organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism iba výnimočne. Tento rok termíny pripadajú na prvú sobotu v marci (4. 3.) a v apríli (1. 4.). Informovala o tom OOCR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %