Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
12.03.2021 08:00

Hľadáme géniov na Slovensku


Logo.


Desiaty ročník IQ olympiády otvoril registráciu. IQ olympiáda je zameraná na rozvoj logického myslenia detí, podporuje kreativitu a pre učiteľov a rodičov objavuje skryté talenty a dispozície detí.


Úlohy v IQ olympiáde umožňujú deťom pri riešení zadania využiť vlastnú kreativitu. Pre deti je to zážitok a zároveň je to možnosť objaviť talentovaných žiakov s nadpriemerným inteligenčným kvocientom. IQ test je špeciálne odborne upravený pre deti a preveruje schopnosti logicky uvažovať. Umožňuje spoznať pamäťové dispozície účastníkov či schopnosť samostatného vyvodenia logického úsudku a rýchleho uvažovania.

Celoslovenská súťaž je určená pre žiakov druhého stupňa základných škôl a prímy až kvarty 8-ročných gymnázií, je postupová s tromi kolami a účasť je bezplatná. Organizátorom IQ olympiády je Mensa Slovensko, nezisková organizáciou združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí. Nad 10. ročníkom IQ olympiády prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Účasť v súťaži nevyžaduje prípravu a je nezávislá od výberu učiteľa. Dieťa robí  test „na tajnáša“ a ani učiteľ nevidí jeho výsledky. „Je to IQ olympiáda, ale nie je to súťaž v meraní IQ. Chceme ukázať, ako objaviť a využívať vrodenú logiku, kreativitu, zlepšiť priestorovú orientáciu, pamäť či kritické myslenie,“ vysvetľuje Daniela Metesová, koordinátorka IQ olympiády. „Chceme pomôcť deťom rásť a rozvíjať sa. Štatisticky je v populácii 0,2 percenta géniov, kde inteligenčný kvocient presahuje 140. Neprestávajme ich hľadať.“

A prečo to nevzdávať v čase korony? „Ako každý talent aj logické myslenie je určitý druh talentu, ktorý treba cibriť a rozvíjať,“ hovorí Daniela Metesová. Mozog bude v kondícii, ak sa bude aktívne používať.  Deti sú súťaživé, prirodzene hravé v každom ročnom období a v každej situácii aj počas tohto nepríjemného obdobia. Jediný vstupný poplatok je chuť na sebe pracovať. Náš inteligenčný kvocient sa znižuje napríklad dlhším pobytom v nemocnici, liekmi, nudou, monotónnosťou aj sociálnou izoláciou.

Registrácia žiakov je prostredníctvom internetovej stránky IQ olympiada do 31. marca. Každý žiak sa registruje jedinečnou e-mailovou adresou, vyplní povinné údaje a k registrácii je potrebný aj súhlas zákonného zástupcu. Vyhodnotenie výsledkov v školskom kole bude k dispozícii len prihlásenému súťažiacemu v jeho súťažnom profile a ak udelí súhlas zákonný zástupca, aj registrovanému učiteľovi školy. 

Prvé kolo organizujú zapojené základné školy 12. – 18. apríla. Žiaci môžu súťažiť aj doma alebo kdekoľvek s pripojením na internet. Do štyroch regionálnych kôl postúpi 240 najlepších a v celoslovenskom kole bude 60 riešiteľov. Súťaž riadi odborná komisia. Do súťaže sú zapojení aj učitelia, ktorí budú kontrolovať a potvrdzovať pravdivosť údajov žiakov.

Olympiádu začali organizovať nadšenci z Mensy v roku 2011 a vtedy sa zúčastnilo 46 detí. Postupne  záujem rástol,  v roku 2017 už bola súťaž celoslovenská a každý rok sa do nej zapojí až do 15-tisíc detí.

Organizátor sa riadi schváleným organizačným poriadkom súťaže, ako aj ďalšími platnými právnymi predpismi, súvisiacimi so zabezpečovaním a organizovaním súťaže. Viac informácií na webe IQ olympiada

Autor: (Mensa Slovensko)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
25.03.2021
Súťažiť o Najkrajší list je možné aj elektronicky
Už len necelé dva týždne majú mladí autori možnosť prihlásiť sa do súťaže o Najkrajší list, posledný termín je 5. apríla.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %