Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.03.2021 04:00

Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia


Karlova Ves, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.


Zástupcovia samosprávy to uviedli v súvislosti so zverejnenou projektovou zmluvou v Centrálnom registri zmlúv. „Chceme znížiť uhlíkovú stopu mestskej časti, čo povedie k zlepšeniu kvality života, zdravia a celkovému skvalitneniu životných podmienok v Karlovej Vsi,” spresnil plány mestskej časti jej hovorca Branislav Heldes.

Prostriedky v rámci projektu, ktorý potrvá do roku 2023, využije mestská časť na hĺbkovú zelenú obnovu materskej školy na Kolískovej ulici a Základnej školy Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. Práce sa začali v roku 2020. Samospráva tiež plánuje v priestoroch zrenovovanej ZŠ otvoriť Komunitné vzdelávacie centrum pre klímu a biodiverzitu. „Cieľom je, aby sme zvýšili povedomie obyvateľov o problematike klimatickej zmeny, ktorá sa týka nás všetkých,” uviedol Heldes. Finančná injekcia umožní aj revitalizáciu verejného priestranstva parku Kaskády, zameraná bude na realizáciu vodozádržných opatrení a výsadbu zelene.

Bratislavská Karlova Ves spustila päťročný európsky projekt zameraný na adaptačné opatrenia v roku 2018. Jeho súčasťou bol napríklad aj prieskum a zber dát o dosahoch klimatických zmien a podnetoch pre revitalizáciu verejných priestorov. Rovnako samospráva merala koncentráciu oxidu uhličitého v triedach základnej školy, ktorá má prejsť renováciou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
15.10.2020
Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy aj zatieňovaním pieskovísk
Bratislavská mestská časť Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy. Tento rok sa v rámci opatrení zamerala na päť detských ihrísk, kde prostredníctvom plachiet zatienila pieskoviská.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %