Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.10.2019 01:25

Každý pokazený elektrospotrebič môže byť zdrojom cenných surovín


Oslava Medzinárodného dňa elektroodpadu sa bude konať v bratislavskom obchodnom centre Polus City Center. Snímka zdroj: Bratislavské noviny.


V boji za zvýšenie recyklácie má pomôcť Medzinárodný deň elektroodpadu. 40 miliónov ton elektroodpadu ročne skončí na skládkach, je nevhodne zlikvidovaných alebo sa stane predmetom nezákonného obchodovania a len 10 miliónov ton je recyklovaných.


Medzinárodná asociácia združujúca systémy zabezpečujúce zber elektronického a elektrického odpadu WEEE Forum preto vyhlásila 14. október Medzinárodným dňom elektroodpadu (E-Waste Day). K výzve sa pridalo 20 krajín vrátane Slovenskej republiky.

Hlavnou myšlienkou iniciatívy je podpora recyklácie elektroodpadu a osveta širokej verejnosti v tejto oblasti.

Celosvetovo vzniká každoročne asi 50 miliónov ton elektroodpadu, pričom polovicu z toho tvoria domáce spotrebiče ako tablety, monitory, smartfóny a televízory, zostatok sú veľké domáce spotrebiče a vykurovacie telesá.

V EÚ je ročne recyklovaných 35 % z vyprodukovaného elektroodpadu. V celosvetovom meradle to je len 20 %čo znamená, že dochádza k veľkému plytvaniu s prírodnými zdrojmi. Z takmer každého elektrospotrebiča je možné recykláciou získať až 80 percent materiálu. Aj vyradený spotrebič, ako je počítač, smartfón, tablet či televízor, ale aj väčšie domáce spotrebiče ako sú napríklad práčka, chladnička, ohrievač či mobilná klimatizácia je potenciálnym zdrojom ľahkých kovov, napríklad hliníku. Získať hliník recykláciou stojí iba jednu desatinu nákladov oproti nákladom vynaloženým na ťažbu primárnej suroviny. Elektroodpad pritom iba v Európe rastie tempom tri až päť percent ročne.

Na Slovensku majú obyvatelia možnosť odovzdávať nepotrebné a nefunkčné elektrozariadenia či použité batérie na viac ako 3 tisíc zberných miestach organizácie zodpovednosti ASEKOL SK. K najnovším spôsobom zberu elektroodpadu a použitých batérií na Slovensku patrí sieť špeciálnych červeno-bielych kontajnerov, ktoré využívajú obyvatelia už v sedemnástich mestách a obciach.

Slovenská republika sa k oslave Medzinárodného dňa elektroodpadu zapojí prostredníctvom osvetovej akcie organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK, ktorá sa bude konať v bratislavskom obchodnom centre Polus City Center dňa 16. 10. čase od 10.  do 21.  hod.

Okrem akcie pre verejnosť sa ASEKOL SK do iniciatívy zapojí aj prostredníctvom projektu Recyklohry, ktorý dlhodobo podporuje environmentálnu edukáciu žiakov už na 1 252 školách.

Bližšie informácie:  Mgr. Silvia Sekáčová, obchodná a marketingová manažérka ASEKOL SK,  sekacova@asekol.sk

Autor: (ts-asekol)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2019
Prievidzské deti oslavovali les
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v piatok 26. 4. 2019 na Námestí slobody v Prievidzi uskutočnila záverečná prezentácia a vyhodnotenie EKOROKU s Nestlé Slovensko, s. r. o. Tento environmentálny projekt sa v školskom roku 2018/2019 realizoval už po 16-krát a tentoraz sa venoval téme "OSLAVA LESA."
viac
17.10.2019
Medzinárodný deň archeológie si v múzeu pripomenú dvoma prednáškami
Dve prednášky o najnovších archeologických výskumoch a o využívaní moderných počítačových technológií v archeológii pripravilo pre svojich návštevníkov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie.
viac
17.08.2021
Ľudia môžu navštíviť útulok v rámci dňa otvorených dverí
Pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat bez domova pripravilo mesto Poprad v mestskom útulku deň otvorených dverí. Uskutoční sa v sobotu (21. 8.) v čase od 13.00 do 17.00 h.
viac
13.10.2021
V SR sa v minulom roku vyzbieralo približne 46.000 ton elektroodpadu
Na Slovensku sa v minulom roku vyzbieralo približne 46.000 ton elektroodpadu, zhodnocuje a recykluje sa okolo 94 percent. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti medzinárodného dňa elektroodpadu, ktorý pripadá na 14. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %