Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.06.2020 10:50

Kraj zriadil fond prvej pomoci na podporu kultúry so sumou 165 000 eur


Na snímke zľava predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič, riaditeľka Divadla Jána Palárika Zuzana Hekel a riaditeľ Odboru kultúry a športu Úradu TTSK Peter Kadlic počas tlačovej konferencie na tému Prvá pomoc pre kultúru v Trnave. Snímka zdroj: (tasr).


Prvá pomoc pre kultúru v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) má podobu 165 000 eur. Takouto sumou kraj podporí nezávislú kultúru i organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom v pondelok predseda TTSK Jozef Viskupič.


Nezávislú kultúru koronakríza podľa Viskupiča zasiahla najviac. „Pripravili sme balík cielených opatrení, ktoré by mali pomôcť prekonať problémy ľuďom, ktorí sa kultúrou živia a teraz prechádzajú ťažkým obdobím,” uviedol Viskupič. V sume 165 000 eur je obsiahnutých 100 000 eur, čo bude dotácia pre udržateľnosť fungovania TTSK nezriaďovaných kultúrnych subjektov. Financie môžu použiť na hradenie personálnych nákladov, energií, prenájom priestorov a podobne. Uchádzať sa o ne bude možné v rámci výzvy, kritériom bude dlhodobý prínos pre kultúru v regióne.

Ďalších 40 000 eur pôjde do krajských galérií na akvizície diel súčasných slovenských výtvarných umelcov, za 10 000 eur nakúpia krajské knižnice knihy z produkcie malých nezávislých slovenských knižných vydavateľstiev. „A zostávajúcich 15 000 eur je určených pre Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave, ktoré zinscenuje v sezóne 2020/2021 pôvodnú slovenskú divadelnú hru Daniela Majlinga o historických momentoch slávneho trnavského futbalu,” uviedol Viskupič.

Riaditeľka DJP Zuzana Hekel dodala, že sú pripravení pozvať na spoluprácu do tvorivého tímu šiestich umelcov v slobodnom povolaní. Okrem tejto sumy TTSK pripravuje podľa slov Viskupiča sériu dokumentov o trnavských krajských kultúrnych inštitúciách, sprievodcom bude hudobník a spisovateľ Branislav Jobus.

Predseda TTSK doplnil, že hoci sa kraju črtá výpadok daňových a vlastných príjmov, toto je čas, keď by mali najviac zabrať verejné rozpočty a neľahkú situáciu v kultúre sa aspoň takto pokúsili zvrátiť. Celkový výpadok vlastných príjmov krajských organizácií za mesiace marec až máj predstavuje 160 000 eur. „Fondom prvej pomoci chce TTSK podporiť nezriaďovanú kultúru v ťažkých časoch a zachovať rozmanitosť kultúrnej ponuky. V širšom kontexte má kultúra a umenie totiž priamy dosah na posilnenie sociálnej inklúzie, ako aj slobody, demokracie či občianskej spoločnosti,” uviedol Viskupič. Hekel ocenila, že TTSK ako jeden z mála subjektov z verejnej správy vníma kultúru ako samotný základ rozvoja spoločnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
02.09.2020
Výzva pre malé projekty z Fondu SK-NIC
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie informuje o výzve Fondu SK-NIC, ktorá je spustená od 1. septembra 2020. Podať žiadosť o grant si môžu žiadatelia do 15. októbra 2020.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %