Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
03.03.2022 10:35

Kremnica chce pokračovať v snahe získať Rovnú horu do svojho vlastníctva


Kremnica. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Kremnica chce pokračovať v snahe získať do svojho vlastníctva lesný pozemok Rovná hora a využije k tomu všetky dostupné právne možnosti.


Uviedol to primátor mesta Alexander Ferenčík v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý zamietol dovolanie mesta Kremnica vo viac ako 25-ročnom právnom spore so štátnym podnikom Vojenské lesy a majetky (VLM) SR.

"Som sklamaný, že viac ako 30 rokov po páde komunistického režimu, ktorý nezákonne mestu Kremnica skonfiškoval jeho majetok, sa nedokážeme zákonným spôsobom brániť a majetok samospráve stále nebol vydaný,“ povedal Ferenčík. Ako dodal, rozsudok NS SR zatiaľ nevie zhodnotiť, mestu bude doručený v zákonnej lehote.

Mesto Kremnica vedie so štátnym podnikom súdny spor už od roku 1995, keď podalo žalobu o vydanie predmetného lesného pozemku. Vo veci v minulosti rozhodli v prospech mesta Okresný súd Martin i Krajský súd v Žiline, NS SR však spor opäť vrátil na prvostupňový súd. Ten v roku 2016 žalobu mesta o vydanie lesného pozemku zamietol. Rozsudok o rok neskôr potvrdil aj odvolací súd. Dovolanie mesta Kremnica NS SR zamietol 23. februára 2022.

Predmetný lesný pozemok, ktorý má podľa primátora hodnotu približne štyri milióny eur, sa nachádza v katastri obce Sklené v okrese Turčianske Teplice v lokalite s názvom Rovná hora. Samospráva argumentuje, že pozemok bol mestu skonfiškovaný v roku 1949, a kým väčšina zoštátnených lesov sa po Nežnej revolúcii vrátila do rúk samosprávy, časť Rovnej hory vojenské lesy mestu vydať odmietli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Mesto sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavanou Europou
Mesto Zvolen sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavaným centrom Europa, ktoré pred časom predalo stavebníkovi, spoločnosti VAV invest B. Bystrica. Druhá časť centra sa totiž vôbec nepostavila, keď sa vlastník pozemkov dostal medzičasom do konkurzu.
viac
27.01.2017
Obec a vyvlastnenie pozemku na výstavbu obecnej stavby
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
20.07.2017
Súťaž na vybudovanie Family parku v Bratislave je spustená
Unikátny projekt Family parku naberá reálne kontúry. Záujemcovia o tridsaťročný prenájom a prevádzku „Family parku“ na rozlohe deviatich hektárov majú možnosť predkladať svoje ponuky do 7. septembra.
viac
22.12.2022
Mesto sa chce v spore o Rovnú horu obrátiť na európsky súd v Štrasburgu
Mesto Kremnica sa chce v spore o lesný pozemok Rovná hora obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %