Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
21.06.2023 03:20

KSK nesúhlasí s rušením detskej pohotovosti v Kráľovskom Chlmci


Ilustračná snímka.


Košický samosprávny kraj (KSK) nesúhlasí s rušením detskej pohotovosti v Kráľovskom Chlmci v okrese Trebišov, ku ktorému by podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) malo dôjsť od novembra 2024.


V tejto veci bude s ministerstvom ešte rokovať. Informovala o tom v stredu hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Pacienti by po zrušení spádovej oblasti v Kráľovskom Chlmci museli za zdravotnou starostlivosťou dochádzať do Michaloviec alebo Trebišova. "Košický samosprávny kraj nesúhlasí s rušením tejto ambulantnej pohotovostnej služby, pretože na stretnutí s kolegami županmi v našom kraji sme sa dohodli na ďalších spoločných krokoch. Dištancujeme sa preto od vyjadrení ministerstva, že samosprávne kraje, vrátane košickej župy súhlasili s týmito zmenami. Múdrejší budeme po rokovaní s ministrom zdravotníctva, avšak nesúhlasíme s tým, ako sa to celé komunikuje smerom navonok," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Krajská samospráva pripomína, že v kraji funguje v súčasnosti sedem ambulancií pevných bodov pre ambulancie pevnej APS pre deti a dorast, a to Košice, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Spišská Nová Ves, Trebišov a Kráľovský Chlmec. MZ SR už rozhodlo o zrušení detskej pohotovosti v Moldave nad Bodvou, ktorá však nebola otvorená a teda neposkytovala zdravotnú starostlivosť pre pacientov. Podľa vyhlášky rezortu zdravotníctva by mala byť od 2. júla 2024 zrušená detská pohotovosť pre okres Košice-okolie. Keďže pre okresy Košice a Košice-okolie sú v súčasnosti dve pohotovosti a obidve sa nachádzajú v Košiciach, pacienti by zmenu nemali pocítiť.

"V Košickom kraji sa majú rušiť tri APS – v Moldave nad Bodvou, ktorá nefunguje, v Košiciach, kde sa to dá zabezpečiť aj inak. No najväčší problém je v Kráľovskom Chlmci, kde je slabšia dostupnosť a značná vzdialenosť do Trebišova i Michaloviec. Okrem toho pri tejto ambulantnej pohotovostnej službe treba brať do úvahy aj jazykovú otázku, keďže v iných nemocniciach v kraji sa občania s maďarskou národnosťou môžu mať problém dorozumieť," skonštatoval Trnka.

Rušenie APS v Medzibodroží a stiahnutie lekárov do Trebišova či Michaloviec situáciu podľa neho nevyrieši. Samosprávne kraje Slovenska združené v SK8 uvítali, že ministerstvo zdravotníctva prejavilo vôľu rokovať. Predseda KSK verí, že dôjde k dohode, a teda k zachovaniu detskej pohotovosti v Kráľovskom Chlmci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2018
Bánovce nad Bebravou a Dubnica zostali bez detskej lekárskej pohotovosti
Ambulantná pohotovostná služba pre dospelých a deti je od nedele v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v pracovných dňoch od 16.00 do 22.00 h a počas sviatkov a víkendov od 7.00 do 22.00 h. Lekárska pohotovosť v kraji prináša aj niektoré ďalšie zmeny.
viac
24.05.2022
KSK podporuje aktivity ZMOS-u, do štrajku sa však priamo nezapája
Košický samosprávny kraj (KSK) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v jeho aktivitách v súvislosti so štrajkovou pohotovosťou, do štrajku sa však priamo nezapája. O téme plánuje rokovať na stretnutí Združenia samosprávnych krajov SK 8. Uviedla to hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
20.10.2023
Petíciu proti zrušeniu detskej pohotovosti v Šali podpísalo vyše 4700 ľudí
Mesto Šaľa odovzdalo ministerstvu zdravotníctva petíciu proti zrušeniu šalianskej detskej pohotovosti. Ako uviedla radnica, petičné hárky podpísalo 4736 ľudí.
viac
27.03.2024
Téma dňa: 15 detských pohotovostí skončí
Zániku 15 detských pohotovostí bola venovaná relácia Téma dňa Televízie TA3, do ktorej prijal pozvanie aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %