Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
17.08.2023 01:30

Mestá sú náchylné na výskyt tepelných ostrovov


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestá sú náchylné na výskyt tepelných ostrovov. Nepriepustné povrchy nahromaďujú teplo a mestá sa nedokážu dostatočne ochladiť ani v noci.


Mestá sú zároveň husto obývané, extrémne horúčavy preto negatívne ovplyvňujú najmä ich obyvateľov. Na sociálnej sieti na to poukázal Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

"V Bratislave k horúčavám prispieva vysoký podiel nepriepustných povrchov. Centrum mesta preto zažíva najviac tropických nocí - priemerne viac ako šesť. Veľa takýchto povrchov sa nachádza aj v industriálnych a nákupných častiach na východe mesta, v lokalite Nivy, Nové Mesto, ale aj Petržalka," skonštatovali analytici.

Košice sú podľa nich na tom lepšie. Napríklad v Starom Meste je tropických nocí priemerne menej ako dve. Najviac zastavanými tam sú Staré Mesto, Džungľa, priemyselné, nákupné a dopravné časti hlavne na juhu mesta.

"Extrémnym horúčavám sa musíme začať prispôsobovať. Pomôže napríklad dobrá dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale aj kvalitne naplánované mestá. K adaptácii prispejú opatrenia ako ochrana mestských lesov, parky so stromami a vodné plochy, ktoré ochladzujú svoje okolie, či vodná infraštruktúra vo verejnom priestore, ako sú fontánky s pitnou vodou," priblížil IEP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Zvolen pozýva na Dni mesta
Dni mesta sa budú konať v dňoch 27. 5. - 29. 5. na Námestí SNP.
viac
19.10.2016
V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment
V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
03.05.2023
Fiľakovo by privítalo koncepčnejšie výzvy na zmiernenie klimatickej krízy
Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec považuje za prínosné, ak by štát výrazne zjednodušil proces uchádzania sa o dotácie na zníženie dôsledkov klimatickej krízy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %