Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
15.06.2021 08:25

Mesto lesníctva chce zriadiť vzdelávacie centrum biodiverzity


Ilustračná snímka: (tasr).


Vzdelávacie centrum biodiverzity by malo vzniknúť v Biologickej základni Veľká Stráž pri Zvolene. Za projektom je tamojšie Národné lesnícke centrum (NLC).


„Hlavným cieľom pripravovaného projektu je zvýšenie všeobecnej hodnoty lesa a atraktivity lesnej krajiny prostredníctvom vytvorenia prvku občianskej a poznávacej infraštruktúry,” uviedla hovorkyňa NLC Ivana Šarinová.

Podľa nej totiž čoraz viac ľudí dnešnej generácie má len zriedka možnosť zažiť divokú prírodu a lesy zblízka. „Pripravované centrum biodiverzity ponúkne exkurzívno – poznávacie zážitky v sprievode lesných pedagógov, ktoré sú určené nielen pre materské a základné školy, ale aj pre širokú verejnosť,” dodala.

Centrum biodiverzity bude pozostávať z budovy určenej na environmentálnu výchovu, vzdelávanie, osvetu, tvorivé dielne a školenia, pričom predpokladaná kapacita je odhadovaná na 30 osôb. V jeho okolí budú zároveň osadené náučné tabule, interaktívne objekty napríklad dendrofón – drevený xylofón, fotostena, pocitový chodník, hmyzí hotel, ohnisko a iné.

Miesto realizácie projektu sa nachádza pri ukážkovom lesnom biotope duba zimného. Využitím potenciálu tohto lesného biotopu a plánovanou investíciou budú vytvorené ideálne podmienky pre praktické vykonávanie environmentálnej výchovy. Súčasne bude objekt slúžiť ako vzdelávacie centrum pre lesných pedagógov s celoslovenskou pôsobnosťou.

Realizátori projektu sa chcú uchádzať o podporu v rámci pripravovanej výzvy pre podopatrenie 8.5 - Podpora na investície do zlepšenia odolnosti a environmentálnej hodnoty lesných ekosystémov z Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2020. Samotná realizácia projektu je závislá od vyhodnotenia výzvy, ale snahou NLC je realizovať prvé aktivity v novom vybudovanom centre biodiverzity už v roku 2023.

Lesná pedagogika ako súčasť environmentálnej výchovy je učenie o lesnom ekosystéme a výchove človeka k udržateľnému spôsobu života na príklade lesa. Spolu s projektovým vyučovaním využíva aktivizujúce metódy a formy zážitkového učenia. V roku 2021 oslavuje už 20 rokov existencie na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo
Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá hovorí o úbytku, má podľa lesníkov pracovať s nedostatočnými údajmi.
viac
31.01.2019
Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT
Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
30.03.2023
NLC spúšťa detský projekt Les ukrytý v knihe
Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene spúšťa na deň vtáctva (1. 4.) celoslovenský projekt Les ukrytý v knihe. Cieľom podujatia prepájajúceho knižnice, školy a lesných pedagógov po celej republike je zvýšiť čitateľskú a prírodovednú gramotnosť u detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %