Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
10.05.2024 09:05

Mesto Prešov zrekonštruovalo Panskú záhradu za viac ako 860-tis. eur


Snímka zdroj: TA3


Mesto Prešov kompletne zrevitalizovalo park v časti Nižná Šebastová. Panská záhrada, ktorú sprístupnili v utorok, má rozlohu viac ako 17.000 štvorcových metrov. Mestu sa ju podarilo obnoviť s pomocou prostriedkov z EÚ.


TASR o tom informoval hovorca mesta Michal Hudák.         

V rámci projektu bola vysadená a zrevitalizovaná verejná zeleň a zrealizovala sa prestavba chodníkov pre peších. Doplnené boli aj prvky drobnej architektúry ako parkové lavičky, odpadkové koše, solárna lavička, stojan na bicykle, informačné tabule či detské ihrisko. Pribudlo verejné osvetlenie i zavlažovací systém.         

"Obnovenú Panskú záhradu sme chceli občanom odovzdať naozaj v čo najlepšom stave. Aj preto sme chvíľu počkali, kým sa park skutočne zazelená a prídu trochu priaznivejšie teploty na voľnočasové aktivity. Je to jeden z mnohých projektov, ktoré máme v rámci revitalizácie zelene v meste Prešov rozbehnuté. V najbližšej dobe chceme slávnostne otvoriť aj park Alexandra Dubčeka, pripravujeme realizáciu mestského parku v širšom centre na Masarykovej ulici a výrazne sme sa posunuli aj v téme predzáhradiek, ktoré si po poslednom mestskom zastupiteľstve obyvatelia Prešova budú môcť konečne zriadiť úplne legálne," povedal primátor mesta Prešov František Oľha.         

Záhrada s celkovou rozlohou 17.153 štvorcových metrov je súčasťou komplexu opevneného renesančného kaštieľa s parkom, ktorý je pamiatkovo chránený a nachádzajú sa tam vzácne dreviny.         

Mesto Prešov začalo park revitalizovať v roku 2023 ako projekt podporený z eurofondov. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavovali 920.961,25 eura, pričom výška schváleného nenávratného finančného príspevku bola 862.164,47 eura. Zvyšnú sumu hradilo mesto z vlastného rozpočtu v rámci spoluúčasti na financovaní projektu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
Prešov sa pripravuje na výmenu hydroizolácie nad predstaničným podchodom
Mesto Prešov si dalo vypracovať realizačnú projektovú dokumentáciu k hydroizolácii podchodu na Masarykovej ulici, ktorá spôsobuje priesaky vody do zrekonštruovaného predstaničného priestoru. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
16.03.2022
Mesto Prešov kompletne zrevitalizuje park Pánska záhrada
Mesto Prešov plánuje v tomto roku začať s obnovou a revitalizáciou parku Pánska záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Realizácia projektu bude možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
04.02.2023
Mesto Prešov začína s revitalizáciou parku Panská záhrada
Mesto Prešov začína s obnovou a revitalizáciou parku Panská záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Realizácia projektu je možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov.
viac
07.02.2023
Mesto začína s revitalizáciou parku Panská záhrada
Mesto Prešov začína s obnovou a revitalizáciou parku Panská záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Projekt je financovaný prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %