Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
14.06.2023 03:20

Mesto pripravuje novú parkovaciu politiku, dá prednosť domácim


Ilustračná snímka.


Mesto Piešťany čaká rovnako ako viacero iných miest zmena parkovacej politiky. Júnové zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) sa bude zaoberať všeobecne záväzným nariadením (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel v zóne s regulovaným státím.


Koncepcia statickej dopravy v Piešťanoch bola schválená na MsZ v júni 2022. Informovala o tom referentka pre komunikáciu mesta Veronika Bardíková.

Ako uviedla, Piešťanom záleží na zachovaní atmosféry mesta oddychu a rekreácie a preto je dôležité aj naďalej venovať zvýšenú pozornosť verejnému priestoru a jeho využitiu. Počet vozidiel v meste však stúpa a situácia s parkovaním sa komplikuje. "Parkovanie a odstavovanie vozidiel nie sú jedinou funkciou verejného priestoru, preto musia byť pri riešení parkovacích potrieb rovnocenne rešpektované nároky všetkých užívateľov priestoru, najmä chodcov, cyklistov, ale i hromadnej dopravy, zásobovania a podobne," informovala Miroslava Zrebná zo spoločnosti ARGUS - DS, ktorá koncepciu statickej dopravy vyhotovila.

Mestská parkovacia politika sa zameria na reguláciu parkovania s cieľom dosiahnuť optimálne využívanie verejných priestorov. Dôraz pritom kladie na zlepšovanie kvality života v Piešťanoch. Medzi ciele patrí napríklad zvýšenie obrátkovosti parkovacích miest v centre, presun strednodobých a dlhodobých návštevníkov centra z parkovísk v centre na parkoviská v jeho okolí. Má tiež zabezpečiť možnosť obyvateľom parkovacích zón stáť v blízkosti ich trvalého bydliska za zvýhodnených podmienok. Nový systém počíta aj so zavedením rezidentských kariet a ulice budú rozdelené do jednotlivých zón.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
02.07.2020
Partizánske spustilo mestský parkovací systém
Samospráva Partizánskeho v stredu spustila mestský parkovací systém. Zavedením plateného parkovania sleduje reguláciu statickej dopravy v centrálnej zóne mesta. Financie, ktoré zo systému získa, chce spätne investovať do dopravy.
viac
16.07.2020
Trnavská župa pomôže piešťanským plavcom
Trnavský župan Jozef Viskupič sa stretol s občianskymi aktivistami, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o rozvoj možností plaveckých športov v Piešťanoch.
viac
25.02.2021
Prešovskí mestskí poslanci schválili viaceré zmeny v parkovaní
Prešovskí mestskí poslanci v stredu počas online rokovania schválili viaceré zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Prešov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %