Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
26.06.2023 09:30

Mesto Senica sa nestotožňuje s redukciou siete APS pre deti a dorast


Ilustračná snímka.


Mesto Senica sa nestotožňuje s návrhom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na redukciu siete ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti a dorast, podľa ktorého by mala budúci rok zaniknúť detská APS v Senici. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


"Vymedzujeme sa aj proti medializovanému stanovisku Odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), podľa ktorého je takáto konsolidácia potrebná a neznamená ohrozenie zdravia a života detských pacientov. A tiež nemôžeme v prípade Senice súhlasiť s tým, že takýto návrh bol vypracovaný po dôkladnej analýze súčasných personálnych kapacít medzi primárnymi pediatrami," povedal primátor Senice Martin Džačovský.

K júlu budúceho roka by mali podľa návrhu MZ na redukciu siete postupne zaniknúť v rámci TTSK tri APS pre deti v Galante, Piešťanoch a v Senici. Pacienti budú môcť v prípade potreby využívať APS pre deti v Dunajskej Strede, Trnave a v Skalici.

"V Trnavskom kraji je aktuálne vekový priemer primárnych pediatrov 63 rokov. V niektorých okresoch je to dokonca priemer 67 až 68 rokov. Ak chceme zachovať detské pohotovosti, je potrebné pristúpiť k ich konsolidácii. Zlúčenie niektorých bodov APS neznamená ohrozenie zdravia a života detských pacientov," uviedla riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

"Znamenalo by to určite komplikáciu pre rodičov s deťmi, ktorí by museli za touto zdravotníckou službou dochádzať omnoho ďalej. Ako príklad uvediem obec Jablonica, z ktorej to je do Skalice 38 kilometrov. Z geografického hľadiska, kedy okresy Myjava a Skalica to majú približne rovnako do Senice, by pevný bod ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast mal zostať v Senici," informoval riaditeľ polikliniky v Senici Jozef Mikuš.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2018
Obyvatelia sa môžu prihlásiť do komisií MsZ a mestských výborov
Do komisií mestského zastupiteľstva (MsZ) a mestských výborov sa môžu prihlasovať obyvatelia Senice, ktorí majú záujem spolupracovať na riadení vecí verejných. Možnosť je otvorená do 10. januára 2019. Výzvu zverejnil mestský úrad.
viac
20.02.2019
Župan sa stretol s primátormi a starostami zo senického okresu
Župan Jozef Viskupič pokračuje v pravidelných stretnutiach so zástupcami miest a obcí kraja. Stretnutie so starostami okresu Senica sa konalo už po druhý krát, prvé stretnutie sa uskutočnilo už v januári 2018.
viac
02.07.2020
TTSK zrekonštruuje priestory SOŠ v Senici za takmer 85 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal z eurofondov prostriedky na výstavbu modernej odbornej učebne na Strednej odbornej škole (SOŠ) podnikania v remeslách a službách Senica. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
29.12.2021
TTSK do budovy Záhorskej knižnice v Senici zatiaľ investoval 100 000 eur
Na Záhorskej knižnici v Senici dokončil jej zriaďovateľ Trnavský samosprávny kraj (TTSK) obnovu fasády. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %