Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
22.06.2023 02:25

Mesto umožňuje výchovu asistenčných psov v priestoroch úradu


Ilustračná snímka.


Mesto Prievidza umožňuje výchovu šteniat - budúcich vodiacich, asistenčných a terapeutických psov priamo v priestoroch mestského úradu. Tretím psom, ktorého vycvičili v priestoroch magistrátu, je labradorský retríver Atrey.


Súčasťou kolektívu bol do júna tohto roka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Výchovu šteniat umožňuje mesto už od roku 2020. "Výchova sa uskutočňuje v období od dvoch mesiacov do jedného roka veku psa a je to najdôležitejšie obdobie pre jeho socializáciu, výchovu a základný výcvik," ozrejmila Krajčiová. Preto sa podľa nej kladie dôraz na to, aby pes v tomto čase mohol byť v stálom kontakte so svojím vychovávateľom, a teda aj na pracovisku, pretože takto bude fungovať aj so svojím pánom/klientom.

Atrey bol súčasťou kolektívu magistrátu od septembra 2022, tentoraz v rámci spolupráce s občianskym združením Psi na život. Pes je zverený vychovávateľovi na základe dobrovoľníckej zmluvy. Kancelária je vždy označená viditeľným oznamom, aby obyvatelia boli oboznámení s tým, že v kancelárii je pes a za akým účelom. "Pes je cvičený, aby zostával v zadnej časti kancelárie. V žiadnom prípade nevybieha a nevíta návštevníkov kancelárie," popísala Beata Drozdová z referátu životného prostredia, ktorá psa trénovala.

Uplynulý týždeň sa Atrey vrátil občianskemu združeniu, absolvoval povahové skúšky a zdravotnú previerku. "Výsledky sú výborné a je zaradený do ďalšieho špeciálneho výcviku na vodiaceho alebo asistenčného psa. Tréning, ktorý absolvuje v Bratislave, je špeciálny pre každého klienta. Trvá približne šesť až osem mesiacov. Po ukončení výcviku psa odovzdajú klientovi a začína jeho práca - pomáhať prekonávať bariéry," dodala Krajčiová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2016
Žiaci základných škôl zachránili zberom papiera približne 740 stromov
Takmer 93 ton odpadového papiera nazbierali žiaci prievidzských škôl od začiatku školského roka, v rámci 13. ročníka projektu EKOROK s Nestlé, čím symbolicky zachránili približne 740 stromov.
viac
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
30.12.2017
Park pred úradom práce v Prievidzi zrevitalizujú za asi 200 000 eur
Park pred úradom práce v Prievidzi sa budúci rok dočká obnovy. Na revitalizáciu priestranstva so zeleňou, súsoším sv. Cyrila a Metoda či fontánou vyčlenila samospráva Prievidze financie v budúcoročnom rozpočte.
viac
17.09.2018
V Prievidzi zrevitalizovali park pred úradom práce
V pondelok 3. septembra boli ukončené práce na obnove priestoru pred úradom práce. Po sfinalizovaní parkových úprav je okolie sprístupnené verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %