Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.01.2018 06:40

Múzeum mesta Bratislavy oslávi novým cyklom 150 rokov nepretržitej činnosti


Múzeum mesta Bratislavy sa nachádza v Starej radnici v centre hlavného mesta.


Múzeum mesta Bratislavy (MMB) si bude počas celého roka pripomínať 150. výročie nepretržitej existencie od jeho vzniku (1868). Výročie oslávi aj novým cyklom stretnutí s názvom Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy.


„Oslavami žijeme celý rok a chceme to povedať aj spoluprácou s významnými umelcami. Prijali pozvanie a stali sa vyslancami desiatich našich múzeí. Programový cyklus je zárukou populárneho priblíženia a spoznania ich expozícií. Návštevníci sa stretnú s umelcom aj s múzejníkmi a spolu predstavia každé múzeum. Zblízka ho preskúmajú a dotknú sa vybraných zbierkových predmetov,” informuje vedúca oddelenia komunikácie MMB Beáta Husová.

Oslavy sa začnú v sobotu (20. 1.) o 14:30 hod. stretnutím s Lujzou Garajovou-Schramekovou vo Faustovej sieni Starej radnice, kde MMB sídli. Na ďalších podujatiach sa vystriedajú Lukáš Latinák, František Kovár, Marián Miezga, Juraj Šoko Tabaček, Marián Labuda mladší, Adela Vinczeová, Kristína Farkašová, Iveta Malachovská a cyklus v decembri uzavrie Patrícia Garajová Jarjabková. Na desiatich stretnutiach predstavia desať tematických múzeí MMB. Z nich osem je v historickom centre Bratislavy, po jednom v mestských častiach Devín a Rusovce.

Podľa Husovej človek nemá šancu dožiť sa 150 rokov. Avšak celé generácie múzejníkov práve toľko zostali podnes v pamäti múzea cez svoju prácu. MMB sa za ten čas rozrástlo nielen o historicky vzácne zbierkové predmety, ale aj o objekty, v ktorých najvýznamnejšie zbierky predstavuje.

„Uchované kultúrno-historické dedičstvo je dôkazom života predošlých generácií, ich príbehov a historických udalostí,” dodáva Husová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2018
V Starej radnici sa možno dozvedieť o bývaní v Bratislave pred vyše 100 rokmi
Bývanie v Bratislave na konci 19. a začiatku 20. storočia je diskusná téma záverečného večera cyklu Hovory zo Starej radnice. Uskutoční sa v stredu (5.9.) o 18.00 h na nádvorí bratislavskej Starej radnice.
viac
09.05.2020
Nadácia mesta Bratislavy otvára štipendijný program Umenie
Hlavné mesto prostredníctvom nadácie vyčlenilo v tomto roku vo svojom rozpočte 50 000 eur na podporu profesionálnych umelcov, profesionálnych kritikov, teoretikov, historikov, výskumníkov a iných odborných pracovníkov profesionálne pôsobiacich v oblasti reflexie umenia a kultúry v Bratislave.
viac
28.06.2023
Mestský úrad sa presťahoval do nových priestorov bývalej školy
Mestský úrad v Starej Turej má od pondelka (26. 6.) nové sídlo. Radnica z vlastných zdrojov zrekonštruovala budovu bývalej strednej školy za 1,8 milióna eur. Informoval o tom Miroslav Krč z kancelárie primátora mesta.
viac
09.10.2023
Ponitrianske múzeum pripravuje cyklus prednášok o regionálnych dejinách
Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje sériu prednášok, ktoré budú venované predovšetkým ženám a ich mieste v dejinách mesta. Ako uviedli organizátori, cyklus s názvom Nitranom (nielen) o Nitre sa začne 12. októbra a potrvá až do 7. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %