Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.05.2021 04:10

Múzeum ponúka predĺženú prehliadku Terakotovej armády


Výstava Terakotová armáda v Trebišove 15. mája 2021. FOTO TASR - Roman Hanc


Do podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu zapája aj trebišovské Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína. Pre návštevníkov sprístupňuje výstavu Terakotová armáda mimoriadne až do 20.00 h, teda o dve hodiny dlhšie ako zvyčajne.


Keďže stále platia protipandemické opatrenia, základom podujatia bude video zverejnené o 19.00 h na profile trebišovského múzea na sociálnej sieti. „Múzeum v ňom ukáže prierez svojich expozícií. Dúfame, že záujemcov video zaujme natoľko, že nás navštívia aj osobne,“ uviedol pre TASR historik múzea Dominik Ferenčík.       

Výnimočnú výstavu Terakotová armáda s hlinenými bojovníkmi, ktorí strážili hrobku prvého čínskeho cisára, otvorili v múzeu vlani v októbri. Pre epidemiologické opatrenia ju predĺžili do 3. septembra tohto roka. Vystavené sú desiatky prepracovaných sôch vojakov i koní dovezené priamo z Číny. Terakotovú armádu z tretieho storočia pred naším letopočtom objavili v roku 1974 roľníci pri kopaní studne a nález sa dnes označuje za ôsmy div sveta. Výstava ponúka zaujímavosti o živote prvého cisára, zjednotení Číny, zavedení reforiem, Veľkom čínskom múre, cisárovej hrobke i výrobe terakotových vojakov a ich hodnostiach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2018
Mesto sa zapojí do Noci múzeí a galérií, vstup na podujatia bude zadarmo
Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa 19. mája zapojí aj Galanta v jej troch kultúrnych inštitúciách - v renesančnom a neogotickom kaštieli a vo vlastivednom múzeu. K nahliadnutiu budú sprístupnené stále expozície a výstavy, pripravený bude aj kultúrny program.
viac
18.05.2019
Program Noci múzeí a galérií láka najmä rodiny s deťmi
Programy, ktoré majú za cieľ vtiahnuť do výstavných priestorov najmä rodičov s deťmi, ponúkajú počas sobotňajšieho večera a noci banskobystrické múzeá a galérie.
viac
24.05.2019
Slávnu terakotovú armádu uvidia návštevníci Tatranskej galérie
V Tatranskej galérii v Poprade bude od soboty 25. mája sprístupnená nová výstava, pod Tatry priviezli v týchto dňoch viac ako 50 sôch terakotovej armády. Tá je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny – cisára Čchin Š'-chuang-tiho.
viac
30.06.2023
Folklórny festival Východná ponúkne celovečerné aj vzdelávacie programy
Celovečerné programy, víťazov celoštátnych súťaží aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých pripravili organizátori pre návštevníkov tohtoročného Folklórneho festivalu Východná. Podujatie sa začína v piatok a potrvá do nedele 2. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %