Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
07.10.2020 02:20

Národná adaptačná stratégia má zvýšiť pripravenosť Slovenska na zmenu klímy


Ilustračná snímka.


Akčný plán na implementáciu stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) má pomocou adaptačných opatrení a úloh zvýšiť pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy.


Určuje časové rámce, financie a spôsob, ako je možné plnenie opatrení dosiahnuť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo plán na svojej webovej stránke.

„Požiadavka na jeho vypracovanie vyplýva z uznesenia vlády Slovenskej republiky zo dňa 17. októbra 2018. NAP nadväzuje na aktualizovanú stratégiu adaptácie Slovenskej republiky na zmenu klímy,” uvádza sa v materiáli. Opatrenia by sa mali zaviesť v krátkodobom horizonte v rokoch 2021 - 2023, a v strednodobom od 2024 do 2027.

Opatrenia na adaptáciu zmeny klímy majú pokrývať vodný režim a vodné hospodárstvo, udržateľné poľnohospodárstvo, adaptované lesné hospodárstvo, prírodné prostredie a biodiverzitu, sídelné prostredie a zdravá populácia. Pôjde aj o technické, ekonomické a sociálne opatrenia.

Envirorezort plánuje posilniť politický a legislatívny rámec adaptácie a nastavenie finančných mechanizmov pre adaptačné opatrenia. Vytvoriť by sa mal národný informačný systém na poskytovanie klimatických informácií. Budovať by sa mala zelená infraštruktúra a ekologické siete, nastaví sa aj efektívny systém manažmentu rizík zmeny klímy. MŽP chce vytvoriť funkčný rámec podpory vedy, vzdelávania a rozvoja povedomia o problematike adaptácie.

Strategický dokument by sa mal na rokovanie vlády predložiť v júli alebo auguste 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2020
Hodnotenie Akčného plánu pre implementáciu Stratégie SR na zmenu klímy
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako rezortný orgán, zahájilo prípravu strategického dokumentu: „Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy“.
viac
19.03.2021
ZMOS poukazuje na diskrimináciu zamestnávateľov
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na predsedu vlády. Dôvodom je požiadavka na odstránenie diskriminácie zamestnávateľov z oblasti verejnej správy.
viac
15.07.2021
Akčný plán Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti
Vláda v stredu schválila návrh Akčného plánu realizácie Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2021 až 2025.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %