Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
09.04.2024 08:00

Obec Kružlová chce v Údolí smrti rozšíriť služby pre turistov


Ilustračná snímka


Rozšíriť služby pre turistov v Údolí smrti plánuje obec Kružlová v okrese Svidník. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, v tomto roku sa pre teplé počasie začala turistická sezóna skôr.


"V minulom roku sme začínali sezónu v Údolí smrti v máji, keď boli teplejšie mesiace a dni. Teraz už počas jarných prázdnin naša pojazdná predajňa zavítala do Údolia smrti a mali sme prvé tržby. Je to fenomén, lebo v minulom roku sme v takom čase vôbec nechodili predávať magnetky, suveníry, sošky, občerstvenie a tak ďalej," povedal Gužo.         

V tomto roku chystajú podľa jeho slov pre turistov nový jeden a možno aj dva slovenské rekordy. Ako povedal, bude to závisieť od finančných prostriedkov. "Myslím si, že sa to podarí, lebo nie je to extra finančne náročné," doplnil starosta s tým, že o aký rekord pôjde, nateraz neprezradí.         

Turistov v Údolí smrti radi privítajú. "Posledné tri roky sme vydali nulaeurové bankovky s motívom Dukly, Údolia smrti a Karpatsko-duklianskej operácie, keďže v tomto roku je jej 80. výročie. Vydali sme ju skôr, ale sme pripravení na výročie," spresnil starosta.         

"Sme veľmi radi, že turisti sa k nám vracajú opakovane. Keď už prídu, vieme im podať informácie a zavítajú aj do Svidníka, kde navštívia skanzen, pozrú si pamätníky v regióne, zavítajú na vyhliadkovú vežu na Dukle a podobne. Komunikujeme s nimi a stáva sa, že už nechodia len na pol dňa alebo deň, ale ostanú aj viac nocí, čo pomáha cestovnému ruchu v regióne," vysvetlil Gužo.         

Spomenutú pojazdnú predajňu suvenírov a občerstvenia prevádzkujú v rámci obecnej spoločnosti - Turistického informačného centra Kružlová, s. r. o.         

"Plánujeme rozšíriť služby, ideme pomalými krokmi, pretože v prvom rade nám treba dostať elektrickú energiu do Údolia smrti, aby sme sa mohli ďalej rozvíjať. Robíme všetko pre to, aby sa to raz podarilo a vytvorili sme nejakú prevádzku alebo kaviarničku," priblížil plány starosta.         

Údolie smrti zasahuje do katastrov viacerých obcí a časť z neho patrí Kružlovej. Dolina dostala meno podľa najväčšej tankovej bitky, ktorá sa tu odohrala počas Karpatsko-duklianskej operácie. Ide o prírodné vojenské múzeum, ktoré v katastri Kružlovej tvoria sovietske tanky T-34 rozmiestnené po lúke.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Rimavská Sobota by mala zabezpečovať vývoz odpadu aj z ďalších okolitých obcí
Rozšírenie vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) a zmena spôsobu jeho likvidácie patria medzi aktuálne zámery samosprávy Rimavskej Soboty na ďalšie obdobie.
viac
06.04.2019
Obec Dúbravy postaví zariadenie sociálnych služieb s kapacitou 40 osôb
Zariadenie sociálnych služieb pre seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím s kapacitou 40 osôb chce vybudovať do dvoch rokov obec Dúbravy v okrese Detva. Domov chcú postaviť v susedstve obecného úradu z pôžičky od Štátneho fondu rozvoja bývania. Náklady sú v projekte vyčíslené asi na 900-tis. eur.
viac
27.01.2022
V Údolí smrti pribudla rozhľadňa v tvare náboja
V Údolí smrti na východnom Slovensku pribudla takmer 14 metrov vysoká štvorposchodová rozhľadňa v tvare náboja do československej pušky vz. 24.
viac
11.03.2024
Kružlová je držiteľkou piatich rekordov, pripravuje ďalšie
Obec Kružlová v okrese Svidník je držiteľkou piatich slovenských rekordov a chce sa uchádzať o ďalšie. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, certifikát o rekorde za najväčšie srdce na zber plastových vrchnákov získali v roku 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %