Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
19.10.2023 04:05

Obec Tuhár vďaka fotovoltickým panelom ušetrí aj náklady na verejné osvetlenie


Obecný úrad Tuhár. Snímka (TASR)


Na streche obecného úradu v Tuhári v okrese Lučenec v uplynulom období pribudli fotovoltické panely, na ktoré obec získala dotáciu vo výške takmer 29.000 eur. Samospráva slnečnou energiou plánuje napájať i verejné osvetlenie, ktoré musela v uplynulých rokoch pre vysoké náklady počas noci vypínať.


Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Čeman. Takmer 29.000 eur na vybudovanie vlastnej fotovoltickej elektrárne získala obec z európskych zdrojov v rámci výzvy Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Vypracovať bolo najskôr potrebné projektovú dokumentáciu, energetický audit a statický posudok. S inštaláciou 26 fotovoltických panelov na strechu obecného úradu začali v uplynulých týždňoch.         

"Slnko nám v priebehu dňa vyrobí energiu, ktorú spotrebujeme na obecnom úrade a v požiarnej zbrojnici. Prebytky sa budú ukladať do batérií, v noci z nich bude ťahať energiu na verejné osvetlenie," priblížil Čeman s tým, že obecná fotovoltická elektráreň by mala byť do siete zapojená v týchto dňoch.         

Práve prevádzka verejného osvetlenia je pre obec finančne najnákladnejšia, ročne spotrebuje približne 11 megawattov elektrickej energie. V uplynulých rokoch poznačených nárastom cien za elektrickú energiu musela samospráva prijať i viacero úsporných opatrení, okrem iných aj na verejnom osvetlení.         

"Mali sme ho zapnuté len do 21.30 h a potom sme ho zapínali až o 4.00 h ráno. Úspora podľa energetického auditu by mala byť v priemere 78 percent energie počas celého roku. Závisí to, samozrejme, napríklad aj od slnečných dní," skonštatoval starosta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.10.2017
Modernizovaným osvetlením obec ušetrí ročne 31 percent elektriny
Obec Pečenice v okrese Levice investovala do obnovy zastaraného verejného osvetlenia. Ako informoval Eugen Wirth, konateľ spoločnosti Grep Slovakia, ktorá projekt realizovala, celková úspora elektrickej energie po modernizácii bude 31 %, teda 263 eur za rok.
viac
01.12.2018
Mesto investovalo do modernizácie verejného osvetlenia 7,86 milióna eur
Mesto Žilina ukončilo modernizáciu verejného osvetlenia, počas ktorej sa od augusta 2017 do novembra 2018 vymenilo 3198 svietidiel a 2060 stožiarov s možnosťou diaľkového ovládania.
viac
21.01.2020
Stĺpy verejného osvetlenia majú rôzne využitie
Združenie miest a obcí Slovenska koncom roka skúmalo problematiku verejného osvetlenia v mestách a obciach. Z prieskumu je zrejmé, aké rôzne využitie majú stĺpy verejného osvetlenia okrem zabezpečovania nočného svietenia.
viac
09.12.2020
Výzva na Rozvoj energetických služieb na regionálnej a miestnej úrovni
Výzva na predkladanie žiadostí o NFP na energetický audit a prípravu projektu garantovanej energetickej služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %