Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.10.2018 06:35

Ochranári podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu Belianskych lúk


Ilustračná snímka TASR


Tak ako každý rok, aj v tomto roku pokračuje Správa Tatranského národného parku (TANAP) v realizácii opatrení na vybraných lokalitách s výskytom vzácnych a ohrozených biotopov, rastlín a živočíchov.


"V prírodnej rezervácii Belianske lúky sme s pomocou krovinorezov a ručného náradia aspoň sčasti podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu," informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.       

Existencia vzácnych druhov tam podľa neho závisí od pravidelnej starostlivosti o tieto biotopy. Nie na celej ploche chráneného územia sa v súčasnosti tradične hospodári, ako to bolo v minulosti. "Je preto potrebné starať sa aj o časti územia, kde tradičné hospodárenie absentuje, a pravidelne odstraňovať aspoň výmladky drevín. Brzdením prirodzene prebiehajúcich sukcesných procesov a potláčaním konkurenčne silnejších druhov sa zachovávajú vhodné podmienky pre existenciu vzácnych druhov, udržuje sa optimálny vodný režim a prispieva to k zachovaniu vzácnych slatinných biotopov," ozrejmil Majko.       

Národná prírodná rezervácia Belianske lúky na podhorí Tatier je známa nielen svojráznymi biotopmi, flórou i faunou, ale aj vďaka tomu, že ide o najväčšie zachované slatinné rašelinisko na Slovensku. Bližšie spoznať krásy tejto lokality umožňuje turisticko-náučný chodník, ktorý sa začína pri cyklotrase medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
12.05.2023
Ochranári chcú na Poľane mapovať medvede biometriou
Chránená krajinná oblasť (CHKO) Poľana plánuje mapovať populáciu medveďa hnedého pomocou biometrie. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
05.06.2023
V okolí Očovej plánujú ochranári inštalovať fotopasce
V okolí obce Očová vo Zvolenskom okrese plánujú ochranári inštalovať štyri fotopasce pre sledovanie pohybu medveďa hnedého. Povedal to starosta a zároveň poľovník Rudolf Huliak s tým, že táto aktivita sa mu však nepozdáva a podľa jeho slov to nie je riešenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %