Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.06.2018 10:00

Odomykanie Dunaja už túto sobotu


Plagát - pozvánka


Sobota 9. júna 2018 sa ponesie v znamení podujatia Odomykanie Dunaja, ktorého partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Ten je zároveň lídrom projektu „Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne“, realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A SK-HU 2014-2020.


Podujatie sa uskutoční od 10:00 do 14:00 hodiny v obci Zálesie. „Územie medzi a pozdĺž riek Malý a Mošonský Dunaj, vrátane hlavného toku Dunaja, je špecifickým fenoménom vody. Všetky tri rieky vytvárajú najrozsiahlejšiu vnútrozemskú deltu v Európe. Splavy a cykloturistika v spojení s kultúrou a gastronómiou sú základom pre rozvoj spoločnej turistickej destinácie,“ povedal k projektu predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Sobotný deň v obci Zálesie spestrí nielen symbolické Odomykanie Dunaja, ale organizátori si pripravili aj zaujímavý sprievodný program, ako súťaž o najrýchlejší katamarán – Záleskí vodáci, súťaž o najrýchlejšiu 10-člennú posádku – Dunajskí vodáci, súťaž o najlepšiu masku piráta – Korzár Malého Dunaja či skautská aktivita – Uviaž si svoj uzol. Súčasťou bude aj predstavenie projektu revitalizácie nábrežia Malého Dunaja pre voľnočasové aktivity v obci Zálesie s názvom Korzo Zálesie. Zároveň na mieste priamo v prírode bude aj výstava vizualizácií tohto projektu. Korzo Zálesie prinesie obyvateľom a turistom ďalšie možnosti športového vyžitia, stane sa miestom pre oddych a spoznávanie prírody. V rámci projektu bude vybudované mólo v šírke 3 metre a s dĺžkou 120 metrov, prírodný amfiteáter, či prevádzková budova ako zázemie pre vodákov. Dĺžka projektu je 24 mesiacov pri celkovom rozpočte 2 863 279,36 EUR. Zastupiteľstvo BSK schválilo vstup bratislavskej župy do projektu 22. apríla 2016. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu.

Bratislavský samosprávny kraj, ako jeden z partnerov podujatia, je zároveň lídrom projektu zameraného na “Zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti”, ktorého cieľom je využitie bohatého prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia a vytvorenie unikátnej atraktívnej a konkurencieschopnej európskej turistickej destinácie. Tá by mala prispieť k zvýšeniu atraktívnosti a návštevnosti cezhraničného regiónu podunajskej oblasti. Aktivity 9-tich partnerov v projekte, pokrývajúce potreby 30 obcí na území 5 krajov, sú zamerané na dosiahnutie ucelenej cezhraničnej destinácie poskytujúcej služby v oblasti turizmu, kultúry, relaxu a športu na území medzi a pozdĺž riek Malý a Mošonský Dunaj vrátane hlavného toku Dunaja.

 V rámci projektu bude dobudovaná rekreačná vodácka a cykloturistická infraštruktúra na viac ako 30 miestach na Slovensku a v Maďarsku, bude zrekonštruovaný skanzen s vodným mlynom v Jelke, postavené Centrum vodáckej turistiky v Šamoríne, založené Korzo v Zálesí a vytvorí sa stratégia cezhraničnej destinácie vrátane zavedenia samostatnej marketingovej značky.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
06.11.2020
Vo Vrakuni začali stavať posledný chýbajúci úsek cyklotrasy pri Malom Dunaji
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa začali s výstavbou posledného chýbajúceho úseku cyklotrasy popri Malom Dunaji. Novobudovaný úsek spojí kruhový objazd s cyklotrasou na Ihličnatej.
viac
30.03.2021
Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni
Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.
viac
30.07.2021
Cyklisti medzi Sencom a Čilistovom môžu využiť nový cyklobus
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj začala prevádzkovať cyklobus zo Senca cez Jelku až do Čilistova. Informovala o tom Katarína Čučková z KOCR Trnavský kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %