Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 03:10

Organizované archívnictvo si pripomína svoje 70. výročie


Štátny archív v Bratislave - logo


Pri príležitosti 70. výročia organizovaného archívnictva na Slovensku pripravil rezort vnútra a jeho Štátny archív v Trnave v spolupráci s Mestom Trnava a Spolkom trnavských historikov SHS pri SAV Tyrnavia odborný seminár Archívy a ich miesto v našej spoločnosti,


Seminár sa uskutoční 7. mája 2024 v Trnave. Podujatia sa zúčastnia aj kolegovia z Českej republiky.

Štátne archívy na Slovensku majú status vedeckovýskumných ústavov už 70 rokov

Organizované archívnictvo funguje na Slovensku už 70 rokov, rovnako dlhé obdobie spadajú archívy pod Ministerstvo vnútra SR. Významný zlom vo vývoji slovenského archívnictva priniesla prvá legislatívna norma s funkciou zákona v oblasti archívnictva prijatá 7. mája roku 1954. Od tohto obdobia sa štátne archívy začali ponímať ako vedeckovýskumné ústavy a stanovený bol spôsob ich organizácie a riadenia prostredníctvom MV SR. Vytvorila sa jednotná organizácia slovenského archívnictva – vznikol Štátny slovenský ústredný archív v Bratislave ako priamy predchodca dnešného Slovenského národného archívu a siete štátnych archívov.

Štátny archív v Trnave s regionálnou územnou pôsobnosťou s dvomi pracoviskami v Skalici a v Galante, si toto významné výročie pripomenie za účasti kolegov z partnerských archívov z Českej republiky – Moravského zemského archívu, Štátneho okresného archívu v Jihlave, Hodoníne a Mikulove. Súčasťou podujatia budú odborné príspevky slovenských i českých archivárov. Naši archiváripredstavia najdôležitejšie momenty vývoja archívnictva a práce archivárov za posledných 70 rokov. Odborná verejnosť tiež nahliadne do rodostromu Štátneho okresného archívu v Šali a dozvie sa množstvo zaujímavosti mapujúcich udalosti, dianie a osobnosti, ktoré pôsobili v trnavskom archíve.

Po skončení odborného seminára bude program pokračovať slávnostným prijatím archivárov na trnavskej radnici a exkurziou v jezuitskom kláštore v Trnave – v priestore, kde sídlil Okresný archív v Trnave v rokoch 1967-2002.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Oslavy 70. výročia vzniku mesta Vysoké Tatry budú trvať celý rok
V priebehu tohto roka si budú pod tatranskými končiarmi pripomínať 70. výročie vzniku jednotného samosprávneho celku, ktorý dal dovtedy satelitným osadám podhorských obcí možnosť spoločného vývoja.
viac
18.10.2018
Púchovské gymnázium oslavuje sedemdesiatku, škola začínala v obecnej čitárni
Za sedem dekád stálo na čele Gymnázia v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) 10 riaditeľov a do sveta vypustilo viac ako 5400 úspešných maturantov.
viac
22.12.2018
Tatranský národný park oslavuje 70 rokov od svojho založenia
Tatranský národný park (TANAP) si v tomto období pripomína 70 rokov svojej existencie. Najstarší a najväčší národný park na Slovensku vznikol 1. januára 1949 na základe zákona o TANAP schváleného Slovenskou národnou radou (SNR) 18. decembra 1948.
viac
10.11.2023
Slávnostný galavečer pripomenulo 70. výročie osvetových stredísk
Slávnostný galavečer spojený s udeľovaním ocenení významným osobnostiam kultúry pripomenulo 70. výročie osvetových stredísk v Trnavskom kraji. Ako uviedli organizátori, podujatie sa konalo vo štvrtok večer v Divadle Jána Palárika v Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %